NRK Meny
Normal

Siv Jensen vil fryse pengestøtte til Romania

– Får vi ikke resultater, er det ingen grunn til å sende penger, sier Frp-leder Siv Jensen.

Frp-leder Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen mener Norge må vurdere å stanse EØS-pengene til Romania dersom landet ikke bedrer forholdene for romfolket i Romania.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Hun mener derfor at Norge må true med å stanse EØS-pengene til Romania dersom landet ikke bedrer forholdene for romfolket, slik at de ikke kommer til Norge.

De neste par årene skal skal det sendes flere hundre millioner norske skattekroner til Romania. 300 millioner EØS-kroner skal øremerkes romfolket.

I dag hadde Siv Jensen et møte med Romanias ambassadør til Norge, der hun overbragte trusselen.

– Må være sammenheng mellom penger og resultater

– Det handler om hvilke krav norske myndigheter kan stille til rumenske myndigheter. De mottar store bidrag fra Norge, blant annet for å utbedre romfolkets situasjon i Romania, påpeker Jensen.

– Hvis ikke vi snart ser resultater på det området, mener jeg at vi må vurdere å fryse midlene, og det sa jeg også til ambassadøren, sier hun til NRK.

– Hva svarte ambassadøren?

– Det var en samtale mellom meg og ham, men jeg tror ikke han misforsto budskapet mitt, sier Jensen.

– Hvis vi fryser disse midlene, som skal gå til romfolket, blir det vel enda verre for dem og sannsynligheten for at de kommer hit øker?

– Det må være en sammenheng mellom de pengene vi sender, og de resultatene vi får. Hvis resultatene uteblir, kan også pengene utebli, sier Frp-lederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Romfolket ved Sognsvann i Oslo

Romfolk i Oslo har slått seg ned blant annet ved Sognsvann. Det vil Siv Jensen ha en slutt på.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Støre: Et misforstått virkemiddel

Forslaget får ikke støtte av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han kaller det «et uvanlig og misforstått virkemiddel».

– De pengene går jo ikke til Romanias regjering. De går til sivile samfunn i Romania, som blant annet har et hovedfokus på å bistå romfolket i å få utdanning, bolig og utvikling, slik at de ikke behøver å reise ut, sier Støre.

Siv Jensen påpeker imidlertid at Norge har stoppet EØS-midler tidligere, til Hellas og Bulgaria.

– I utgangspunktet har vi sammen med resten av det politiske Norge støttet EØS-finansieringsordningen. Og det er jo nettopp derfor vi kan stille krav. Vi har i noen sammenhenger fryst midler når vi har ment at de ikke går til det formålet de skal gå til, og jeg mener at vi nå bør vurdere å fryse midler til Romania hvis vi ikke ser resultater når det gjelder romfolket.

Hareide mener det er unødvendig symbolpolitikk

KrF-leder Knut Arild Hareide synes Siv Jensens klare budskap er dårlig.

– Dette synes jeg blir en unødvendig symbolpolitikk av Frp. Romania er et av de fattigste landene i Europa. De trenger støtten, og det er viktig at vi er med på å bidra og hjelpe romfolket i Romania, slik at de kan få bedre vilkår der. Fryser vi støtten, eller kutter i den, blir situasjonen enda verre for romfolket, mener Hareide.

Han tror også en slikt tiltak vil kunne skape skarpe reaksjoner fra andre EU-land.

Men dette er et parti dere vil samarbeide med og regjere med?

– Vi skal ta stilling til hvem vi skal samarbeide med i helgen, men det er helt klart at nettopp i denne type spørsmål er det veldig stor avstand mellom Fremskrittspartiet og KrF. For oss er dette et spørsmål om menneskeverd, sier Hareide.

Ønsker returavtale

I går signerte Frankrike og Romania en avtale som skal fremme frivillig retur av romfolk fra Frankrike til Romania.

Avtalen er gyldig i to år og er et forsøk på å få hundrevis av romfolk, som lever i nedslitte leirer utenfor franske byer, til å vende hjem. Det er antatt at rundt 80 familier kommer til å reise hjem som følge av pilotprogrammet.

Frp-lederen synes det er en god idé å se til Frankrike og mener Norge også bør få på plass en frivillig returavtale som gjør at man raskere kan få sendt romfolket tilbake til Romania.

– Hva skal de lokkes med?

– Vi får se litt grundigere på hvilken avtale Frankrike har klart å inngå, men de har altså fått det til, og det mener jeg Norge bør vurdere også.

Utenriksminister Støre sier norske myndigheter vurderer returavtaler hele tiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger