Hopp til innhold

Jensen pågrepet av bevæpnet politi

De fire politibetjentene som pågrep Eirik Jensen i februar ble beordret til å bære våpen, fordi de visste at polititoppen hadde våpentilgang. – Noen har sett spøkelser på høylys dag, tordner forsvarer Jens-Ove Hagen.

Eirik Jensen

HADDE TILGANG TIL VÅPEN: Fire betjenter i Asker og Bærum politidistrikt fikk beordring om bevæpning før de skulle pågripe den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I dager før den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen skulle pågripes, ble det gjort nøye planlegging av aksjonen i Asker og Bærum politidistrikt.

Et fåtalls betrodde medarbeidere fikk vite om pågripelsen, forteller NRKs kilder.

NRK kjenner også til at fire politibetjenter ble håndplukket til pågripelsen. Oppdraget ble ansett som så risikofylt at politimesteren beordret bevæpning for betjentene. Alle de håndplukkede har etter det NRK kjenner til spesialtrening i skarpe situasjoner.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Nødvendig med bevæpning

Ingrid Wirum

BEKREFTER: – Vi fant det nødvendig å bevæpne våre tjenestemenn, sier daværende politimester Ingrid Wirum til NRK.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Ut ifra en politifaglig vurdering fant vi det nødvendig å bevæpne våre tjenestemenn, Vår taushetsplikt gjør at jeg ikke kan gå nærmere i detaljer på dette, sier daværende politimester Ingrid Wirum om NRKs opplysninger.

– Vårt politidistrikt bistod Spesialenheten med pågripelsen av Jensen fordi de ikke har en operativ enhet.

Hun kan ikke si noe om det er vanlig med bevæpning når politifolk skal pågripes. Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen var ikke kjent med bevæpningen.

– Det er jeg helt ukjent med, og jeg skjønner ærlig talt ikke årsaken, hvis dette viser seg å stemme. Jeg tolker det som at det er noen som ser spøkelser på høylys dag, sier han til NRK.

– Han har hatt et demonstrasjonsvåpen til intern bruk på sitt kontor. At dette skulle utløse behov for at kollegaer skal måtte bevæpne seg under en pågripelse stiller jeg meg svært undrende til og jeg reagerer på det. Det var ikke nødvendig for dem å ha våpen, slår Hagen fast.

Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt Nina Bjørlo er ordknapp, men sier følgende.

– På generelt grunnlag vil det alltid være en vurdering i forhold til type innsats og aksjoner som skal gjennomføres.

Årsaken til at politibetjentene bar våpen under pågripelsen skal ha vært at de kjente til at Jensen hadde tilgang til tjenestevåpen. Jensen er også siktet for brudd på våpenloven.

Jensen ble pågrepet i garasjeanlegget på politihuset i Grønland i Oslo om morgenen mandag 24. februar, da han var på vei til jobb.

– Gjorde ingen motstand

Jens-Ove Hagen snakker til pressen i Oslo tingrett

REAGERER: – Det var ikke nødvendig for dem å ha våpen, slår Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen fast.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK

Pågripelsen skal ha skjedd der fordi politiet ønsket å ha mulighet til å gjøre seg kjent med lokalene før de gikk til aksjon.

Forrige fredag ble Jensen løslatt etter å ha sittet over tre måneder i varetektsfengsling. Han har hele tiden nektet straffskyld for korrupsjonsanklagene, men Spesialenheten mener å ha gode bevis.

NRK er kjent med at politiet også skal ha vurderte om de skulle pågripe Jensen på kontoret eller i hans eget hjem.

– Det var sikrere å gjøre pågripelsen i garasjen. Det var en sikkerhetsmessig og politifaglig vurdering som ble foretatt, sier Wirum veldig kort når hun kommenterer NRKs påstander.

Selve pågripelsen foregikk rolig. Politiet trengte aldri å trekke våpen og Jensen gjorde ingen motstand.

– Han motsatte seg ikke arrestasjon. Pågripelsen foregikk rolig og uten noen form for dramatikk, forteller Wirum.

Spesialenheten bekrefter også at de ba om bistand fra politiet da de skulle pågripe Jensen, men etterforskningsleder Liv Øyen er ordknapp om detaljene.

– Krevende og trist

Etterforkningsleder i Spesialenheten Liv Øyen

TAUS: Etterforskningsleder i Spesialenheten ønsker ikke å si mye om pågripelsen av Jensen, men bekrefter at de fikk bistand fra politiet fordi de ikke har en egen operativ enhet.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

– Pågripelsen pågikk helt udramatisk, men det er ikke naturlig at Spesialenheten går inn i vurderinger som ble gjort i forkant. Siden vi fikk bistand fra politiet til pågripelsen er det ikke naturlig for oss å kommentere pågripelsen nærmere, sier Øyen til NRK.

Wirum innrømmer at det ikke var lett å varsle Spesialenheten, planlegge pågripelsen av Jensen og beordre bevæpning under pågripelsen av en kollega.

– Det er alltid krevende og trist å måtte melde fra om mulige straffbare forhold som polititjenestemenn kan mistenkes for å være involvert i. Vi vet at dette får store konsekvenser for den det gjelder. Det får også store konsekvenser generelt fordi politiet er avhengig av stor tillit i befolkningen for å gjøre en god jobb, forklarer Wirum.


AKTUELT NÅ