Jens: – Jeg kommer aldri til å jobbe i pr-bransjen. Jeg er ikke sånn.

Det svarte Jens Stoltenberg da han ble spurt om han noen gang ville jobbe i PR-bransjen.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg sier han ikke har noen liste over saker han er misfornøyd med.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Stoltenberg nektet å si noe om hva han mener om at tidligere nære kolleger har gått til PR-bransjen. På spørsmålet om han fortsatt er personlig venn med to av partnerne i lobby-selskapet First House, Jan Erik Larsen og Bjarne Håkon Hanssen, svarte han at de fortsatt pleier personlig kontakt om enn sjelden.

Han ville imidlertid svare på om han selv kunne tenke seg å gå samme vei.

– Jeg kommer aldri til å jobbe i pr-bransjen.

Hvorfor ikke?

– Jeg er ikke sånn.

Men det var ikke det han egentlig skulle snakke om. Det han egentlig skulle snakke om er morgendagens ekstraordinære landsmøte i Arbeiderpartiet.

Bitter lederstrid

Da Stoltenberg tok over som leder måtte han først gjennom en bitter personstrid med Torbjørn Jagland.

Denne gangen kommer partilederbyttet uten konflikter. Stoltenberg stikker til Brussel for å ta over som generalsekretær i Nato, og kameraten Jonas Gahr Støre tar over som leder i partiet.

Avstemmingen er i morgen, men resultatet er gitt på forhånd.

– Arbeiderpartiet har hatt ekstraordinære landsmøter. De to første i forbindelse med EF og EU. Det som utløser dette denne gangen, det ekstraordinære, er at Jens Stoltenberg går av for å bli generalsekretær i NATO, sa Raymond Johansen da han åpnet dagens pressetreff.

– Landsmøtet handler kun om person

Den et samlet parti har pekt på, er som kjent Jonas Gahr Støre. Men før han tar over partiet skal altså Stoltenberg takkes av.

– Jeg skal også si noen ord, men først vil jeg takke for samarbeidet med norsk presse. Ikke at jeg ikke har vært irritert på dere, men jeg respekterer dere og det dere gjør, sa Stoltenberg.

Han sa at landsmøtet i morgen er anderledes enn det pleier å være.

– Vanligvis skal det alltid fattes vedtak i politiske saker. Det skal ikke dette. Her skal det kun handle om person. For min del er det også anderledes fordi det normalt handlet om hva jeg skal velges til. Slik har det vært siden 1980-tallet. Nå handler det om å gå av, sa Stoltenberg.

Har hatt verv i Ap siden han var 14 år

Den avtroppende partilederen sa han syntes det var både vemodig og godt.

– Jeg har hatt verv i AUF siden jeg var 14 år gammel. Jeg har sittet fast i sentralstyret siden 1985, og mandager har vært sentralstyredag. Det skal det ikke være mer, og jeg kommer sikkert til å rusle rundt her på mandager og håpe på å gli inivitert inn. Det vil ikke være kledelig, og det blir noe nytt, sa Stoltenberg.

Han passet også på å rose den påtroppende partilederen Jonas Gahr Støre.

– Valget er ikke før i morgen, men med den prosessen som har vært tror jeg vi kan anta at det er stor grad av sikkerhet at det blir ham, sa Stoltenberg.

Han gikk også gjennom den politiske merittlisten til Støre.

– I tillegg har han erfaring fra utenfor politikken. Både som embedsmann, fra WHO og fra frivillig sektor. Det er en styrke, sa Stoltenberg.

Han avsluttet med å si at han hadde en annen plan enn å bli generalsekretær i NATO.

– Jeg hadde bestemt meg for å avgjøre om jeg skulle fortsette som partileder i 2015, men det var umulig å si nei til tilbudet om å bli generalsekretær i NATO, sa Stoltenberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger