Jens Breivik: – Jeg kunne gjort mer

Jens Breivik, faren til Anders Behring Breivik, tar selvkritikk i den ferske boka om sønnen som ble massedrapsmann.

Jens Breivik

BOKAKTUELL: Jens Breivik flyttet fra familien da Anders Behring Breivik var ett år gammel, og de to hadde begrenset kontakt gjennom oppveksten hans. «Og jeg kunne ha gjort mer. Spesielt for Anders kunne jeg ha gjort mer. Sånn er det.», skriver Jens Breivik om sønnen i sin ferske bok.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

I boka «Min skyld? En fars historie» om Anders Behring Breivik skriver faren Jens Breivik om oppveksten med massedrapsmannen og sin reaksjon på terroraksjonen og rettssaken.

Boka åpner med en prolog der Breivik tar selvkritikk for manglende oppfølging av Anders. Faren skriver:

«Det var vært vanskelig å gå inn i det som skjedd. Men jeg vil skrive ned alt jeg vet, som en slags dokumentasjon. Alt må frem.

Dette er ikke noe forsvarsskrift.

Jeg har gjort mye rart og hatt et omflakkende og rotete liv. Jeg har vært gift fire ganger, og jeg skulle ønske jeg hadde møtt min nåværende kone for femti år siden. Jeg skulle ønske mye hadde vært annerledes.

Og jeg kunne ha gjort mer. Spesielt for Anders kunne jeg ha gjort mer. Sånn er det.

Vi var tre - nå er vi to, etter at Wenche døde - som vet hvordan oppveksten til Anders var. Jeg er en av dem.

Mitt navn er Jens Breivik, og jeg er faren til Anders Behring Breivik.

Dette er min historie.»

«Min skyld? En fars historie»

FERSK BOK: «Min skyld? En fars historie» kommer i bokhandlene i oktober.

Foto: Juritzen forlag

Det var for mye å ta inn, for vondt. Å ta livet sitt virket som den eneste måten å få slippe å føle og tenke på.

Jens Breivik i «Min skyld? En fars historie»

– Jeg kunne gjort mye mer

Anders Behring Breiviks far mener så mange har ment noe om 22. juli 2011 og hvem han var, så det er på tide at folk får lese hans versjon.

Jens Breivik skriver:

«Jeg snakker ikke så mye om ting, jeg gjør dem heller. Men etter hvert har det blitt skrevet så mye rart og spekulativt at jeg tenkte det måtte være riktig om jeg fikk sagt noe. Om hvordan jeg føler det. Om hvordan livet mitt med Anders og Wenche Behring var.

Det er skrevet bøker om Anders, om meg. Om Wenche. Nå som disse bøkene er skrevet, vil jeg gjerne si noe. Mye av det som er skrevet om meg og mitt forhold til Anders har vært spekulasjoner, halvsannheter og fiksjon.

(...)

Men jeg er redd for å klage og for å kritisere, for selv om jeg på en måte er et offer for min sønns gjerninger, er jeg på ingen måte det største offeret. Det er så mange som har lidd så fryktelig mye mer.»

MER OM BOKA: Jens Breivik: – Sønnen fraskrev seg farsarven i brev

– På kjøkkenet med kniv i hånda

Breivik skriver også om hvordan han opplevde 23. juli, da han befant seg i Frankrike og så sin sønns navn i alle nyhetsoverskriftene.

Han skriver:

«Jo mer jeg leste, jo dårligere ble jeg. På et tidspunkt tror jeg at jeg holdt på å svime av. Jeg satt bare og rugget på meg i stolen. Frem og tilbake. Det var som om jeg fikk en blackout, det stormet inne i hodet på meg. Jeg tenkte at det kan ikke være mulig. At min egen sønn skulle gjøre noe så forferdelig …. Nei.»

24. juli ringte han så politiet, i frykt for egen sikkerhet. Han skriver han var i sjokk, og at kona var redd for at han skulle ta sitt eget liv.

«Senere fortalte kona mi meg at hun hadde kommet over meg på kjøkkenet. Jeg sto der med en kniv i hånden, tom i blikket. Hun ble redd, redd for at jeg ville begå selvmord. Hun tok den fra meg. Selv var jeg som i et slags koma. Det var for mye å ta inn, for vondt. Å ta livet sitt virket som den eneste måten å få slippe å føle og tenke på.

(…)

Jeg la meg på senga og tenkte på forskjellige måter å ta livet mitt på, men så begynte andre tanker å surre rundt i hodet mitt. Det var feigt og uansvarlig å skulle ønske seg selv død. Og hva skulle meningen med det være?»

Saken fortsetter under videoen.

Jens Breivik i Brennpunkt

NETT-TV: NRKs Runar Henriksen Jørstad møtte Anders Behring Breiviks far og stefar i 2011. Se Brennpunkt-programmet her.

– Behring Breivik har ikke lest manus

Det har vært kjent siden 2012 at Jens Breivik jobbet med et bokmanuskript, men det var først i sommer at Juritzen forlag bekreftet at de vil gi ut boken.

Tord Jordet

IKKE FÅTT MANUS: – Anders Behring Breivik er kjent med den planlagte bokutgivelsen gjennom medieomtalen av saken. Han har ikke blitt forelagt noe manus, eller annen orientering om bokplanene, og har derfor ikke fått anledning til å imøtegå eventuelle påstander eller faktafeil i boken, sier Anders Behring Breiviks advokat Tord Jordet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Forlegger Arve Juritzen sier det var Jens Breivik selv som tok kontakt med forlaget med ønske om å gi ut manuset.

Forlaget har på sin side koblet ham sammen med medforfatter Thomas J.R. Marthinsen, som har hjulpet ham med manuskriptet.

Anders Behring Breiviks advokat Tord Jordet sier klienten hans kjenner til boka kun gjennom medieomtalen av saken.

– Anders Behring Breivik er kjent med den planlagte bokutgivelsen gjennom medieomtalen av saken. Han har ikke blitt forelagt noe manus, eller annen orientering om bokplanene, og har derfor ikke fått anledning til å imøtegå eventuelle påstander eller faktafeil i boken, sier advokaten til NRK.

– Jeg har ikke kjennskap til bokens innhold utover hva som har blitt omtalt i media, og ønsker ikke å kommentere detaljer knyttet til innholdet, legger Jordet til.

Juritzen forlag presenterer «Min skyld? En fars historie» under en pressekonferanse torsdag denne uka. Jens Breivik vil være til stede.

LES OGSÅ:

Forlegger Arve Juritzen

HAR PUBLISERT BOKA: Forlegger Arve Juritzen sier Jens Breivik selv tok kontakt med forlaget med ønske om å gi ut manuset hans.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger