Stoltenberg blir Støres «rådgiver»

I morgen forsvinner Jens Stoltenberg ut av norsk politikk. Men etterkommeren vil fortsatt ringe ham for råd. – Det ville vært direkte dumt å la være.

Avtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg i samtale med påtroppende leder Jonas Gahr Støre. Programleder Astrid Randen.

GOD STEMNING: Avtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg og påtroppende leder Jonas Gahr Støre møttes i Politisk kvarter fredag morgen. Klikk på lydsymbolet for å høre sendingen som ledes av programleder Astrid Randen.

I tolv år har Jens Stoltenberg gjestet Politisk kvarter på NRK P2 som leder av Arbeiderpartiet. Fredag morgen var siste gang.

Sidemannen hans i studio, Jonas Gahr Støre, blir lørdag valgt som ny Ap-leder.

Men Stoltenberg blir ikke helt borte fra norsk politikk. Den nye generalsekretæren i Nato kan vente seg flere telefoner fra partikollega og kamerat Jonas Gahr Støre som ber om råd.

– Det er helt selvsagt at jeg kommer til å gjøre. Det er så mye klokskap og erfaring der, at det ville vært direkte dumt ikke å gjøre det, sier den påtroppende Ap-lederen.

Sjelden har et lederbytte i et politisk parti vært så gemyttlig og ukontroversielt som dette. Kort tid etter at det ble kjent at Stoltenberg får toppjobben i Nato, pekte «alle» på Støre som hans etterfølger. For én måned siden innstilte en enstemmig valgkomité den tidligere utenriks- og helseministeren til jobben.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre om "fremtiden" med eller uten sykkelhjelm.

HJELMEN PÅ: Etter radiointervjuet hos NRK skulle Stoltenberg og Støre sykle til Youngstorget. Men Støre ville helst ikke ha på seg hjelmen før det var helt nødvendig. – Jonas er så tøff han, sier Stoltenberg og ler.

Selv om Støre har bred støtte i partiet, er enkelte Ap-folk spente på hvordan han takler å lede et politisk parti. Mens Stoltenberg har vært i politikken siden tenårene, har Støre sin bakgrunn fra embetsverket og internasjonale organisasjoner.

Skroter «stø kurs»

I ukesvis har han svart på spørsmål om hva som blir nytt og annerledes nå som han tar over ledervervet i landets største parti.

– Jeg får ofte spørsmål om jeg skal «følge i fotsporene» til Jens Stoltenberg. Og da svarer jeg at i politikk så følger du ikke noens fotspor, for da går du bakover. Jeg skal gå framover nå.

– Men blir det stø kurs?

– Stø kurs har vært et slagord for Arbeiderpartiet. Jeg legger det bak meg. Vi skal gå videre på et trygt verdigrunnlag, nemlig hva fellesskapet gjør for å gi enkeltmennesket frihet og trygghet og tar samfunnet videre. Det kan bare lykkes dersom vi fornyer oss. Verdiene må tilpasse seg samfunnsutviklingen, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under bildeserien:

Stoltenberg tviler ikke på at Støre kommer til å lykkes. På Politisk kvarter fredag morgen var de to så fulle av lovord om hverandre at det var et under at de ikke rødmet.

– Sinnsvakt konkurranseinstinkt

Mens Støre roste Stoltenbergs økonomikunnskaper, valgkampinnsats og evne til å fornye seg, skrøt Stoltenberg av Støres klokskap og modernitet.

– Han er veldig kunnskapsrik, men han har også evnen til å tenke utradisjonelt og se framover. Han er et grunnleggende moderne menneske. En grunn til at jeg beundrer Jonas, er at han er et veldig mangfoldig og spennende menneske med stor kunnskap, sier Stoltenberg.

På felles skiturer har Stoltenberg sett en side av Støre som han tror kommer godt med i framtidige valgkamper.

– Jonas har en vanvittig styrke og utholdenhet og et sinnsvakt konkurranseinstinkt. Det har jeg sett i poltikken, og ikke minst i skisporet. Det er vanvittig hvor god han er til å vinne, og hvor god han er til å konkurrere, sier Stoltenberg.

Men dersom Ap skal vinne tilbake makten må Støre også vinne venner. Det store spørsmålet er om Ap frir til KrF eller satser videre på det rødgrønne samarbeidet med SV og Senterpartiet. Men ifølge Støre er det ikke snakk om enten/eller.

– Jeg ser ikke en motsetning der. Jeg snakker godt med KrF, og det er sakene som avgjør om det er grunnlag for ny politikk. Jeg er håpefull. Dersom man ser på de store sakene, så er det mye å hente i den retningen, sier Støre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger