Hopp til innhold

Jan Helge Andersen siktet i ny etterforskning av Baneheia-saken

Tidligere Baneheia-dømte Jan Helge Andersen er siktet for drap i den nye Baneheia-etterforskningen etter ransaking hjemme hos ham.

Jan Helge Andersen i bilen, med forsvarer Svein Holden utenfor, i forbindelse med et avhør i den nye Baneheia-saken.

SIKTET PÅ NYTT: Jan Helge Andersen i bilen, med forsvarer Svein Holden utenfor, på vei til nytt avhør. Nå med politiet i Oslo, etter at Baneheia-saken ble gjenåpnet.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

– Det at Jan Helge Andersen har status som siktet, er en automatisk konsekvens av at det er gjennomført en begrenset ransaking hos ham, som ledd i etterforskningen av sakskomplekset. Statusen som siktet innebærer at han har noen særlige rettigheter i saken.

Det sier statsadvokatene Johan Øverberg og Andreas Schei til NRK i en e-post.

De ønsker ikke å kommentere hva den tidligere dømte 41-åringen er siktet for, eller hvorfor siktelsen kommer nå.

Jan Helge Andersen har hittil hatt status som mistenkt i den nye etterforskningen. Han er nå drapssiktet, etter det NRK erfarer.

Etterforskningen ledes av Oslo politidistrikt.

– Saken er fremdeles under etterforskning. Formålet er å belyse saken best mulig. En etterforskning opp mot Jan Helge Andersen vil naturlig nok også kunne være relevant for Viggo Kristiansens stilling.

Det sier statsadvokatene, som også presiserer at hverken politiet eller påtalemyndigheten har tatt stilling til skyldspørsmålet og den videre påtalebehandlingen av saken.

Ville undersøke PC

Politiet skal, ifølge VG, ha vist interesse for en PC hos Jan Helge Andersen. Men politiet vil ikke kommentere noe om hverken formålet med ransakingen eller eventuelle funn.

I 2002 ble Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen dømt til henholdsvis 19 års fengsel og 21 års forvaring for drap og overgrep mot Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand.

Dommen la vekt på at Andersen utpekte Kristiansen som hovedmann. Kristiansen har i alle år nektet straffskyld.

Viggo Kristiansen i bil på vei hjem etter å ha sonet nesten 21 år. Jan Helge Andersen avbildet under rekonstruksjonen etter drapene.

LYVER: En av dem snakker ikke sant. Viggo Kristiansen i bil på vei hjem etter å ha sonet nesten 21 år. Jan Helge Andersen avbildet under rekonstruksjonen etter drapene.

Foto: NTB SCANPIX/POLITIET

Dersom den nye etterforskningen ender med full frifinnelse for Kristiansen, kan politiet straffeforfølge Jan Helge Andersen for drap og falske anklager.

Statsadvokatene ønsker ikke å kommentere om politiet nå vil argumentere for at Jan Helge Andersen var alene om drapene.

– De øvrige spørsmålene ønsker vi ikke å kommentere mens saken er under etterforskning.

AKTUELT NÅ