Jan Egeland: – En gledens dag

– Nå er det flertall på Stortinget for å ta imot flere flyktninger fra Syria. Dette er en gledens dag, sier generalsekretær i Flykninghjelpen, Jan Egeland.

Jan Egeland

Jan Egeland oppfordrer til en dugnad der hver eneste kommune tar imot sin andel av syriske flyktninger.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Jeg er overlykkelig, sier Jan Egeland til NRK etter talen til Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre på partiets landsmøte i dag. Han kaller dette en gledens dag, hvis partiets landsmøte når vedtar denne oppfordringen.

– Snur kappløpet

Støre at Stortinget bør presse regjeringen til å ta imot flere flyktninger fra Syria. Støre sa i talen i Folkets Hus at 5.000 skal tas imot i år og like mange i 2016. Tidligere har Venstres landsmøte vedtatt at Norge bør ta imot 10.000 flyktninger fra det krigsherjede landet innen utgangen av 2016.

Etter regjeringens budsjettforhandlinger ble det klart at Norge skal ta imot 2120 kvoteflyktninger i år, men også KrF mener det er på tide at Norge åpner dørene for flere.

Generalsekretæren i Flyktninghjelpen sier til NRK at dagens tale er et signal som går langt ut over Norges grenser.

– Dette betyr at man snur dette kappløpet i Europa om å gjøre minst mulig for Syria til et kappløp om å bli best mulig.

– Bør bli reell politikk

– Nå er det jo flertall for dette i Stortinget så dette bør bli reell politikk lenge før et regjeringsskifte, mener Egeland.

– Har kommunene kapasitet til å ta imot så mange?

– Hvis hver kommune tok 11 stykker, ville det være løst. Vi må organisere det annerledes. Slik det er nå er det altfor tungvint, mener han.

Egeland viser til at Norge tok imot 13.000 flyktninger fra Bosnia på nittitallet, og at vi er blitt mye rikere i løpet av de 20 årene, sier han.

Egeland sier flyktningene i Syria lever under ubeskrivelige forhold og at det er viktig, slik Støre sa i talen sin, at det også må gis mer nødhjelp til dem som er i området.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger