Hopp til innhold

Jan Arild Ellingsen (Frp): Mener Odins soldater er et positivt bidrag

Jan Arild Ellingsen, medlem for Fremskrittspartiet i Stortingets justiskomité, mener gruppen Odins soldater fortjener honnør.

FrPs justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen mener at Odins soldater yter et positivt bidrag i et bybilde hvor politiet mangler ressurser til å gjøre jobben sin.

– Frp gir ingen ubegrenset tillit til Odins soldater. Men vi har tidvis et bybilde som ingen ønsker seg, hvor det begås kriminalitet, og hvor norsk politi ikke har ressurser nok til å gjøre jobben. Da synes vi at enhver borger som ønsker å bidra til å redusere utryggheten og kriminaliteten, bør få honnør for det, sier Jan Arild Ellingsen til NRKs Politisk kvarter.

Odins soldater har etablert lokale grupper i flere norske byer som et svar på den økte asyltilstrømningen til Norge.

Gruppens talsperson i Norge, Ronny Alte, har tidligere sagt til NRK at de vil patruljere i gatene, dokumentere kriminelle handlinger og gripe inn dersom det er fare for liv og helse.

Gruppen har sitt opphav i Finland, hvor grunnleggeren er en selverklært nynazist. I Norge er en del av gruppens sympatisører tidligere straffedømt.

Mener Odins soldater kan sammenlignes med Natteravnene

Ellingsen understreker at gruppen ikke kan privatpraktisere norsk lov, men ser ellers på innsatsen som positiv.

– I utgangspunktet straffer vi ganske sjelden holdninger i dette landet, og det er bra. Hvis denne gjengen begår kriminelle handlinger, skal de selvfølgelig straffes som alle andre, men dersom de bidrar til å gi norske borgere økt trygghet, synes vi det er et positivt bidrag.

Kan man sammenligne Odins soldater med Natteravnene?

– Hvis man ser på det de ønsker å oppnå, tror jeg man kan gjøre det. I et større perspektiv hvor det handler om å redusere kriminalitet, synes jeg vi skal være forsiktige med å si at noen er gode, mens andre er dårlige, sier Ellingsen.

Medlemmer av Odins soldater står på en bro i Drammen

PATRULJERER: Medlemmer av Odins soldater står klare til å patruljere i Drammens gater.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tajik: – Naiv tilnærming

Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet og leder i Stortingets justiskomité, mener Ellingsen er naiv.

– Ellingsen og Frp har en veldig naiv tilnærming til dette. Å snakke om Odins soldater på denne måten er det samme som å si at islamistiske miljøer gjerne må uniformere seg og opptre i bybildet slik som Odins soldater gjør. Det mener jeg vil være veldig farlig, og det tar jeg sterk avstand fra, sier Tajik.

– Det er ikke lov med privat vaktvirksomhet, eller borgervern. Jeg registrerer at Ellingsen sier at politiet ikke får til arbeidet på en god nok måte fordi de ikke har ressurser til det. Det er ganske oppsiktsvekkende, for det er hans justisminister som nå sitter i regjering og har som oppgave å sikre at politiet har de ressursene de trenger for å holde det norske folk trygge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger