Ellingsen (Frp) om Krekar-kjennelse: – En seier

Jan Arild Ellingsen, stortingsrepresentant for Frp og medlem av Justiskomiteen på Stortinget, er strålende fornøyd med tingrettens beslutning om at mulla Krekar kan utleveres til Italia.

Jan Arild Ellingsen (Frp)

FORNØYD: Jan Arild Ellingsen er blant Frp-politikerne som sier de er svært fornøyd med Oslo tingretts beslutning om at mulla Krekar kan utleveres til Italia. Krekar anker kjennelsen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Dette er en seier for dem av oss som i lang tid har drømt om å få Krekar levert ut av landet, sier Jan Arild Ellingsen til NRK.

– Det viser at domstolen har gjort en grundig vurdering og kommet til at han trygt kan utleveres til Italia. Det er vi strålende fornøyd med, sier han.

Ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett kan Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar, utleveres til Italia for å bli straffeforfulgt der.

Italiensk antiterrorpoliti mener Krekar har ledet et terrornettverk med koblinger til terrorgruppen IS.

I dag ble det klart at Oslo tingrett mener vilkårene for å utlevere Krekar til Italia er til stede. Det innebærer at tingretten mener det er skjellig grunn til å mistenke at anklagene mot Krekar stemmer.

Tror ikke anke endrer kjennelsen

Ulf Leirstein, justispolitisk talsperson i Frp, sier til Nettavisen at dette er en gledens dag.

– Det første jeg vil si, er: God tur, Krekar! Jeg håper lagmannsretten kan se på saken raskt, så Krekar kan sendes ut i løpet av 2017, sier han.

Krekars forsvarer Brynjar Meling, som flere ganger har sagt at han mener utleveringssaken skyldes et politisk spill, har gjort det klart at tingrettens beslutning blir anket.

Det bekymrer ikke Jan Arild Ellingsen.

– Jeg forutsetter at kunnskapsnivået er godt i alle de tre nivåene i rettssystemet, så jeg føler meg sikker på at om Meling tar dette til lagmannsretten og eventuelt Høyesterett, kommer de til å ende opp på samme kjennelse, og Krekar blir nødt til å forlate landet, sier Ellingsen.

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke kommentere kjennelsen.

Mulla Krekar og Brynjar Meling i retten i juni

VIL IKKE TIL ITALIA: Mulla Krekar og hans forsvarer Brynjar Meling, her avbildet i Oslo tingrett under utleveringssaken, har anket tingrettens kjennelse.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Reagerer på politikeres kommentarer

Førsteamanuensis og forsker Lars Gule, som var sakkyndig under utleveringssaken mot Krekar i Oslo tingrett, reagerer på Ellingsens uttalelser om en kjennelse som ennå ikke er rettskraftig.

Lars Gule

REAGERER: Forsker Lars Gule mener politikere ikke bør uttale seg om en sak som ikke er ferdig behandlet i rettssystemet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er problematisk at Ellingsen visker ut de viktige skillene vi har i vårt demokratiske system, mellom lovgivende, utøvende og dømmende makt, sier Gule til NRK.

– Skillene gjør at stortingsrepresentanter i sin alminnelighet er meget forsiktige med å uttale seg om saker som verserer for retten. Det oppfattes gjerne som forsøk på å påvirke den dømmende makt. Det er i verste fall utilbørlig. Ellingsen burde la denne prosessen gå sin gang i rettsvesenet før han kommenterer.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har tidligere uttalt at han vil legge til rette for at Krekar kan sendes ut av landet «så raskt som praktisk mulig».

Kommunikasjonsmedarbeider Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet sier justisministeren ikke vil kommentere saken nå, og at departementet tar avgjørelsen til etterretning.

SISTE NYTT

Siste meldinger