Hopp til innhold

Foreldre jakter desperat på barnehageplasser

I Oslo kommune venter hele 2329 barn på en ledig barnehageplass. Barnehager over hele landet blir nedringt av fortvilte foreldre som trenger barnehageplass.

I Oslo kommune venter hele 2329 barn på en ledig barnehageplass. Barnehager over hele landet blir nedringt av fortvilte foreldre som trenger barnehageplass.

VIDEO: Cato Allum og hans kone har ringt alle barnehager i Bærum, men alt er fullt. Nå er familien desperat etter å finne noen som kan passe på ett år gamle Sofia.

Cato Allum fikk barn på feil tidspunkt i året. I hvertfall sett fra barnehageplass-perspektivet.

I dag er barn som fyller ett år før 1. september, garantert barnehageplass ved hovedopptaket i september. De som er født senere, risikerer å måtte vente et helt år, med mindre det dukker opp en ledig plass i mellomtiden.

Sofia er født 9.januar 2013. Derfor har hun ikke krav på barnehageplass før i august 2014.

Foreldrenes permisjonen er snart over og de har verken tid eller råd til å være hjemme lenger. Allum og hans kone har ringt alle barnehager i Bærum, men alt er fullt. Nå er familien desperat etter å finne noen som kan passe på 1-åringen i mellomtiden.

– Vi har søskenprioritet i vår eldste datters barnehage, men der er det fullt dessverre. De har ikke noen plasser til våren nå, sier Cato Allum til NRK.

– Hva gjør dere fram til høsten?

– Kona mi har vært lenge borte fra jobb med Sofia. Nå har jeg heldigvis litt pappapermisjon fremover. Men etter det, så blir det en stor utfordring for oss, sier han fortvilet.

– Dagens opplegg er best

NRK har vært i kontakt med mange barnehager rundt omkring i landet. Alle sier det samme. Kapasiteten er sprengt og det er helt fullt. Så lenge ingen slutter, er det ikke mulig å få plass i deres barnehage.

Over 2000 barn står på venteliste for å få en barnehageplass i hovedstaden. Det viser en oversikt NRK har fått fra Oslo kommune.

Barnehagestyrer Heidi Omdal i i Hovenga barnehage i Porsgrunn, forstår situasjonen til de fortvilte foreldrene.

– Det er klart at jeg forstår at foreldre er frustrerte når de ikke får barnehageplass og de skal tilbake i arbeid. Man skulle ønske man kunne tilby barnehageplass når det er behov, men sånn er det ikke, sier hun.

Likevel ser ikke Omdal hvordan det skulle fungere med to opptak, og mener dagens opplegg er best.

– To opptak måtte jo bety at vi måtte gå med noe ledig fram til neste opptak. Det handler jo også om økonomi, sier hun.

– Satser ikke på barnehager

SV-leder Audun Lysbakken mener denne regjeringen satser på kontantstøtte fremfor barnehagen.

– Regjeringen har jo dessverre kuttet de pengene som skulle gå til flere plasser og raskere opptak. Det betyr at mange foreldre må vente lenger og det skaper problemer og utrygghet i hverdagen. Vi har nå for første gang en regjering som ikke satser på barnehager, sier Lysbakken.

Det er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre helt uenig i.

– Vi droppet systemet som var foreslått fra de rødgrønne, fordi beskjeden vi fikk fra barnehagene var at det ville bli for byråkratisk, dyrt og vanskelig å håndtere, sier Røe Isaksen.

– Denne regjeringen har satset mer på innholdet enn de rødgrønne og vi har sagt i regjeringsplattformen at vi skal jobbe for et mer fleksibelt opptak slik at ventetiden kan bli kortere.

Røe Isaksen sier at han imidlertid er veldig klar over situasjonen for foreldre som ikke føder til «rett» tidspunkt.

– Jeg forstår veldig godt at de blir frustrert når de må vente lenge, sier han.

Trenger dagmamma

Cato Allum ser ingen annen utvei enn å forsøke å finne en dagmamma for sin datter Sofia.

– Det er en risiko å sende barna til en dagmamma. Det føles mindre trygt enn å sende barna i en barnehage, sier han.

Men heller ikke jakten på en ledig dagmamma har gitt resultater foreløpig.

– Vi har lagt ut annonse på nett, men vi har ikke fått noen nevneverdig respons.

Allum synes det er feil at han må gå den private veien for å få løst noe han mener myndighetene har et ansvar for.

– De må sørge for å ha barnehageplasser når folk trenger det. Det er ikke alle som kan planlegge barnefødsler etter en kalender. Det må også være mulig å få barn i barnehage etter nyttår, sier Allum.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger