Hopp til innhold

- Uhørt å bruke partipisken

Thorbjørn Jagland er sterkt provosert av at statsminister Jens Stoltenberg vil tvinge sine egne til å støtte den nye rasismeparagrafen.

Thorbjørn Jagland (Ap)
Foto: Erik Johansen / Scanpix

I en kronikk i Aftenposten i dag kritiserer stortingspresidenten statsminister og partikollega Stoltenberg for å bruke partipisken for å sikre flertall i den kontroversielle saken.

Mange har ment at den nye lovteksten innskrenker ytringsfriheten på en helt uakseptabel måte.

FN-forbud

I forrige uke ble det kjent at Senterpartiet har tvunget igjennom en skjerping av rasismeparagrafen under revideringen av straffeloven. Heretter skal det bli straffbart å utøve visse former for religionskritikk.

Video nsps_upload_2009_2_3_19_7_17_943.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: - Vi vil styrke ytringsfriheten

Men når statsministeren sier han vil bruke partipisken for å få Ap-motstanderne av den nye loven til å stemme for, blir Jagland provosert. Han skriver blant annet at staten skal ha som oppgave å verne enkeltmenneskets rett til å ytre seg.

Religionsvernet skal piskes gjennom

Jagland advarer om at flere ytterliggående regimer nå forsøker til å få FN til å vedta et forbud mot religionskritikk, i kjølvannet av de såkalte Muhammed-tegningene.

Ytringsfrihet

- Vi kan ikke risikere at bruken av partipisk gir oss en lovgiving på dette området som egentlig ikke har flertall i Stortinget, skriver han.

Jagland peker på paradokset det vil være hvis et forslag som handler om ytringsfrihet, skal tvinges igjennom i Stortinget, og dermed hindre representantenes ytringsfrihet.

Knut Storberget, Justisminister (Ap)

Justisminiser Storberget.

Foto: NRK

Opposisjonen i Stortinget er imot det nye lovforslaget - Kristelig folkeparti har ennå ikke tatt stilling. Også SV og deler av Ap er imot den nye lovteksten.

Den nye straffeloven der den gamle blasfemiparagrafen er tatt ut, skal til behandling i Stortinget senere denne våren.

Utsatt

Men den nye, kontroversielle paragrafen kommer først til å behandles av Stortinget i 2011, sier justisminister Knut Storberget.

Regjeringen vil da si at den kommer tilbake til den såkalte hat-bestemmelsen, sier Storberget, som understreker at de vil være lydhøre overfor alle innspill, slik at paragrafen ikke truer ytringsfriheten.

Han sier til Aftenposten at det er utenkelig å lage bestemmelser som innebærer at Muhammed-tegningene ville blitt forbudt - i likhet med debatter, humor og kritiske ytringer overfor religion.

AKTUELT NÅ