Hopp til innhold

Jages til fjells av bjørka

Mildere klima gjør at pollensesongen utvides. Samtidig kryper den hissigste pollensprederen, bjørka, stadig lenger oppover i fjellet. Bjørkebestanden her i landet er tredoblet siden 1925.

Pollenflyktninger på Geilomo

RØMMER: Stine Knutsen og Evane Grant-Falck flykter til Geilo når pollensesongen begynner hjemme. Alternativet er å ligge syke hjemme og gå glipp av skolen.

Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker

TIDLIG START: Hallvard Ramfjord ved Pollenvarslinga ser en tendens til at sesongen starter tidligere og tidligere.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK
Anna Bistrup

DRAMATISK: På 40 år har andelen pollenallergikere steget fra 5 prosent til 20 prosent av befolkningen, forteller Anna Bistrup.

Foto: NAAF
Bjørk

HARDFØR: Bjørka har gode vekstvilkår i landet og sprer seg i bredden og høyden.

Foto: Marit Kolberg / NRK

For noen er det vårens vakreste eventyr, men for vel én million nordmenn fører pollenspredningen med seg hodepine, rennende nese, kløende øyne og en jevnt over miserabel allmenntilstand.

Mange blir så syke at de ikke fungerer i jobb eller på skole.

Registreringer fra Pollenvarslinga viser at perioden allergikere plages stadig utvides.

I fjor førte den milde vinteren på Sørlandet til at spredningen av pollen fra or og hassel startet 7. februar. Dermed ble pollensesongen utvidet til et halvt år for sørlendingene.

Og tendensen til at perioden med pollenplage utvider seg har foregått over tid.

Pollenanalytiker ved Pollenvarslinga Hallvard Ramfjord sier til NRK at til tross for periodiske svingninger, så er tendensen klar: Pollensesongen starter tidligere og varer lengre.

– Or og hassel startet i år to uker tidligere enn vanlig, noen steder så tidlig som i begynnelsen av februar. Bjørkepollenspredningen startet en uke tidligere enn ventet, forteller Ramfjord til NRK.

Pollenvarslingen er finansiert av Helsedirektoratet og bemannet av Astma- og allergiforbundet og har gjort målinger ved 12 stasjoner i landet siden 1975.

– Dramatisk utvikling

I Norge er det i dag vel én million av oss som er rammet av allergi mot én eller flere pollenarter. Det tilsvarer 20 prosent av befolkningen. Går man tilbake til 1975, var det kun fem prosent som møtte våren med rennende neser og kløende øyne.

– Vi vil kalle denne utviklingen dramatisk. Flere og flere utvikler allergi, og det har stor innvirkning på folkehelsen, sier helsefaglig rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund Anna Bistrup til NRK.

Årsaken til økningen er sammensatt og ikke entydig, men én av årsakene er trolig at volumet av bjørk har eksplodert de siste 90 årene.

Tall fra Landskogtakseringen viser at det i 1925 var 56 millioner kubikkmeter (m³) løvtrær i Norge. I dag anslås volumet til rundt 180–190 millioner m³. Bjørka er den dominerende tresorten blant løvtrærne og utgjør en andel på mellom 70 og 80 prosent.

NRK-fotograf Roger Myren har fanget øyeblikket når raklene brister.

SE VIDEO: NRK-fotograf Roger Myren har fanget øyeblikket når raklene på bjørka brister.

Når gammel beitemark gror igjen og kulturlandskapet endrer seg, er det bjørka som vinner terreng og sprer seg.

– I tillegg til at kulturlandskapet gror igjen, flytter bjørkefeltet seg høyere opp i fjellet på grunn av flere milde år, sier Ramfjord i Pollenvarslinga.

Mister undervisning

Og for mange er det eneste alternativet når løvet spretter å reise til fjells.

Nesten 800 meter over havet på Geilo ligger snøhaugene fortsatt på fotballbanen hvor en gruppe barn er ute og leker. Det hadde vært utenkelig på hjemstedene deres hvor pollensesongen er i full gang.

– Hjemme blir jeg veldig forkjølet og føler meg ikke bra. Jeg prøver å få gjort leksene mine, men orker ikke alle, forteller Stine Knutsen fra Askøy utenfor Bergen.

I åtte år har hun tatt turen over fjellet til Geilomo barnesykehus for å slippe unna plagene.

– Jeg reiser når pollenet kommer og drar hjem igjen når det har blitt mindre. Her blir jeg ikke syk og slipper å være hjemme fra skolen, forteller hun.

Venninnen Evane Grant-Falck fra Kløfta er også pollenflyktning.

– Det er mye pollen i lufta der jeg bor og noen ganger når jeg går hjem renner øynene så mye at jeg ikke kan se noe. Men når jeg er her er jeg helt frisk, sier Grant-Falck.

Seksjonssjef Anne-Britt Foss ved sykehuset sier enkelte bor der opp mot fem uker på våren fordi de er så plaget.

– De har det bra på fjellet og fjellbjørka er også mindre potent enn lavlandsbjørka. Vi har pasienter som kommer hit som er så dårlige når de er hjemme at foreldrene må teipe igjen vinduene og holde dem inne i ukevis, forteller Foss.

10 milliarder årlig

Helsedirektoratet kalkulerer med at pollenallergi koster samfunnet 10 milliarder kroner i året. Beløpet innbefatter både medisinering, legebehandling og ikke minst fravær fra jobb.

– Ja vi får mange tilbakemeldinger fra allergikere som forteller at de må holde seg helt inne på grunn av plagene, særlig de dagene det er kraftig spredning. Enkelte er så plaget at de må bli «pollenflyktninger», og enten rømmer til fjells eller reiser ut av lander for å slippe dem verste perioden, forteller Bistrup.

Nav har ikke egne tall for hvor stor del av sykefraværet allergiplager utgjør. Pollenallergi ligger under sekkebetegnelsen «Sykdommer i luftveiene» som stod for 15,8 prosent av sykefraværet i fjor.

– Det er fryktelig mye penger. Vi ser også at det blir lavere produktivitet, fordi mange blir både slappe og trøtte. I tillegg får vi hyppigere besøk til legen, foreldre som må ta sykedag for å bli hjemme med barna, og studenter som må utsette eksamen, blant annet, sier Bistrup.

Ny versting på vei

Allergi mot bjørk er blant de mest utbredte av pollenallergiene, og bjørka produserer også det mest allergiprovoserende pollenet.

Men varmere klima øker faren for at fremmede allergifremkallende vekster slår rot i norsk jord.

Den nordamerikanske ugressplanten Beiskambrosia har de siste 10 årene fått fotfeste i Sør-Sverige og vil etter hvert kunne krype lenger nordover.

Beiskambrosia er minst like allergifremkallende som bjørkepollen. I Danmark blomstrer planten i september og oktober, noe som kan forlenge pollensesongen i landet med to måneder, ifølge Astma-Allergi Danmark.

Selger mer medisiner

Tall fra Apotekforeningen viser en økning i salget av døgndoser av allergimedisin så langt i år sammenlignet med samme periode i 2013.

Mens det i april 2013 ble solgt 14,3 millioner døgndoser av allergimedisiner ved norske apoteker, var tallet i samme måned i år 17,3 millioner døgndoser.

Troms er det fylket hvor salget har økt mest hittil i år. Der er det solgt nesten 7 prosent mer allergimedisin enn samme periode i fjor.

Ifølge Ramfjord ved Pollenvarslinga vil allergikere i hovedstadsområdet plages til over 17. mai, før bjørka roer seg ned. Men da starter problemene lenger nord i landet.

– Tommelfingerregelen er at når det er ferdig i Oslo, så har det ikke engang begynt i Tromsø og Kirkenes, sier Ramfjord.

AKTUELT NÅ