NRK Meny
Normal

Jager krigsforbrytere i Norge

Alle steiner skal snus i forsøket på å avsløre mulige krigsforbrytere i Norge. Nå skal UDIs gamle arkiver undersøkes av politiet.

Krigsforbryter ill.

Alle steiner skal snus i jakten på krigsforbrytere i Norge

Foto: NRK

Tusenvis av mapper i UDIs arkiv kan bli gjennomgått av spesialetterforskere i politiet.

Kripos vet i dag om rundt 70 mulige krigsforbrytere i Norge, men nå vil  norske myndigheter undersøke om det finnes flere.

Hør innslag om krigsforbrytere

- Hensikten er jo å avdekke om det kan finnes krigsforbrytere blant flyktninger og asylsøkere i Norge, sier ekspedisjonssjef Thor Arne Aass, i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Stort behov

- Behovet for en slik gjennomgang er absolutt til stede, sier avdelingsdirektør Sylo Taraku i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Han er sikker på at flere krigsforbrytere skjuler seg i UDIs arkiver, for NOAS har selv møtt  asylsøkere som forteller at de har begått grufulle forbrytelser i hjemlandet.

- Jeg har opplevd minst to saker. En  fra Kongo har fortalt at han har vært med på massedrap, og en fra Balkan har innrømmet å ha begått krigsforbrytelser, sier Taraku.

Ingen oppfølging

Men UDI har ikke vært flink nok til å følge opp slike saker, mener Taraku.

I neste uke skal samtlige departement bestemme hvordan undersøkelsen av arkivet skal skje i praksis. Inntil da vil hverken de eller UDI kommentere planene.

(NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger