Ja til norske soldater i krig

Et klart flertall av velgerne støtter Norges deltakelse i NATO-operasjonen i Afghanistan. Men mange tviler på om soldatene bidrar til å skape fred i landet.

Norske soldater i en observasjonspost i Afghanistan.
Foto: Forsvaret / SCANPIX

57 prosent av norske velgerne svarer ja på spørsmålet om Norge bør delta i NATOs operasjoner i Afghanistan. Det viser en undersøkelse som NORSTAT har gjort for NRK.

Gir Stoltenberg æren

Til tross for høylytt debatt svarer bare 32 prosent nei til at Norge bør delta. Jan Petersen (H) gir statsminister Jens Stoltenberg en stor del av æren for at flertallet nå støtter de norske soldatene.

- Dette viser at vi har nådd frem med våre argumenter, og det har vært viktig at regjeringen og opposisjonen har stått sammen om denne saken, sier Petersen.

- Jeg er veldig glad for at regjeringens støtte til de norske soldatene var en viktig del av statsministerens nyttårstale, og jeg tror det lederskapet har påvirket opinion, sier høyremannen som leder forsvarskomiteen i Stortinget.

På venstresiden leses undersøkelsen på en helt annen måte.

- Disse tallene viser at det er en dyp skepsis og motstand mot krigen, og at det blir tydeligere at NATO gjør levevilkårene verre for folk i Afghanistan, sier Ingrid Fiskaa, sentralstyremedlem i SV og leder av kampanjen Fredsinitiativet.

Fremmer ikke fred

Selv om velgerne støtter Norges deltakelse i Afghanistan, så tviler de samme velgerne på om NATO-operasjonen fremmer fred i landet. 45 prosent av de spurte tror at NATO kan bidra til å skape fred, mens 38 prosent mener nei.

- Det viktigste er det klare flertallet som sier ja til norsk deltakelse, men at noen er usikre på hvordan aksjonen i Afghanistan vil ende er naturlig, sier Petersen.

- Det er viktig at vi nå får ro om den norske linjen, og at vi også kommuniserer at Norge har en langsiktig strategi i Afghanistan.

Norge har cirka 500 soldater i landet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal i dag redegjøre for Stortinget om regjeringens plan for Afghanistan.

 

Norsk deltakelse i Afghanistan

57 prosent av norske velgerne svarer ja på spørsmålet om Norge bør delta i NATOs operasjoner i Afghanistan. Det viser en undersøkelse som NORSTAT har gjort for NRK.

Foto: NRK

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger