Israel-ambassadør ut mot Kongen

- Upassende, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre om utsagnene til Israels ambassadør Miryam Shomrat. Hun beskylder Jostein Gaarder for å være antisemitt og etterlyser støtte til jødene fra Kongehuset.

Miryam Shomrat i audiens hos kongen
Foto: Arkivfoto: Erlend Aas, Aas, Erlend

Israels ambassadør beskyldte i et intervju med NRK Jostein Gaarder og Kåre Willoch for å ha bidratt til at antisemittiske holdninger i Norge har økt.

Ambassadør Miryam Shomrat mener at artikler som er skrevet av de to, kan ha inspirert terrorplanene som politiet mener å ha avslørt i Oslo.

Hun kritiserer også Kongehuset for ikke å ha kommet med støtte til jødene etter angrepet på synagogen i Oslo.

 - Kåre Willoch og Jostein Gaarder spredte desinformasjon og baktalte Israel slik at fiendtlige holdninger mot jøder i Norge har økt, mener Shomrat.

Ambassadøren ser terrorplanene som politiet mener å ha avslørt i Oslo, var inspirert av stemningen deres artikler bidro til.

- Willoch sprer desinformasjon 

Hun peker på at Israel er et samfunn åpent for debatt, og at kritikk er sunt.

Men hun anklager likevel tidligere statsminister Kåre Willoch for å ha spredd desinformasjon om Israel i artikler i pressen. Forfatteren Jostein Gaarder anklager hun for å ha skrevet jødefiendtlig eller antisemittisk.

- Hvis artiklene er basert på halvsannheter og desinformasjon som hos Willoch, eller på antisemittisme som hos Jostein Gaarder, bidrar det til forakt for Israel, sier hun til NRK.

- Da må vi ikke bli overrasket hvis de kriminelle som nå er avslørt, planla det de er siktet for, sier Miriam Shumrat.

Kongehuset

Israels ambassadør minner om at jødene i Oslo hver fredag ber for kongen og dronningen. Derfor undres hun over at ikke Kongehuset har talt jødenes sak etter at synagogen ble beskutt:

- En gest fra Kongehuset sist fredag under den jødiske nyttårsfeiringen hadde vært på sin plass under enhver omstendighet, mener hun.

- Og særlig ville et tegn på solidaritet fra Konngehuset vært på sin plass etter at synagogen ble beskutt natt til forrige søndag, sier Israels ambassadør til Norge, Miriam Shumrat.

Feilaktig

Informasjonsrådgiver Sven Gjeruldsen ved Det kongelig hoff sier til NRK at de ikke har noen kommentarer til Shumrats utsagn.

Det har derimot Kåre Willoch.

- Jeg finner det helt urimelig, tatt i betraktning hvor sterkt vårt kongehus har understreket alle medmenneskers rett til beskyttelse og respekt.

Han avviser at han har spredd desinformasjon gjennom sine artikler.

- Hun har ennå ikke kunnet påvise en eneste halvsannhet eller desinformasjon  i noe av det jeg har skrevet,sier han.

Willoch tar Jostein Gaarder sterkt i forsvar.

- Det hun sier at Jostein Gaarder er antisemitt er totalt stikk motsat virkeligheten, sier han.

Upassende

Heller ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre er beigeistret for kritikken fra Israels ambassadør.

Jonas Gahr Støre
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- For det første bør en ambassadør fra et annet land vite at Kongehuset aldri kan ta til motmæle mot denne typen uttalelser. Dessuten bør hun også vite at i Norge er det regjeringen som står for myndigheters syn.

- Vi har hatt nær kontakt med det jødiske samfunnet i Oslo, helt siden justisministeren var på pletten dagen da skytingen skjedde, og gjennom samtaler i hele forrige uke og frem til i dag.

- Det hun her gjør, er å fremme en kritikk på noe som må tolkes som manglende medfølelse med det som skjedde i forrige uke. Det mener jeg er en upassende henvendelse fra en ambassadør fra et annet land i Norge, sier Gahr Støre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger