Hopp til innhold

Islandske medier: Fiskerigigant skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis

Det islandske fiskeindustriselskapet Samherji skal ha bestukket tjenestemenn i Namibia og brukte DNB for å overføre 70 millioner dollar via et skatteparadis.

DNB Storo

DNB understreker at de tar arbeidet mot korrupsjon og hvitvasking på stort alvor, og at DNB de siste årene har forsterket deres innsats mot økonomisk kriminalitet kraftig.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fiskerigiganten Samherji på Island skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, ifølge det islandske nettstedet Stundin. Den islandske kringkasteren Ruv sendte også en tv-sak om dette tirsdag kveld.

Fiskeribladet omtalte saken først i Norge.

Samherji skal ha overført mer enn 70 millioner dollar gjennom et skallselskap i skatteparadiset Marshalløyene fra 2011 til 2018. Samherji overførte pengene gjennom bankkontoer i DNB, ifølge Stundin.

Varsler forteller

I den islandske dokumentaren som ble vist på tv-programmet Kveikur er varsleren Johannes Stefansson sentral.

Varsleren forteller i detalj hvem som betalte hvem og hvilke metoder som ble benyttet i det kompliserte nettverket av selskaper i flere skatteparadis.

Tirsdag publiserte Wikileaks 30.000 dokumenter, hvor det blant annet fremkommer opplysninger om at Samherji skal ha brukt DNB til å overføre millionbeløp i bestikkelser via skatteparadis til tjenestemenn i Namibia, for å sikre seg fiskerettigheter utenfor Namibia.

Ifølge Fiskeribladet opplyser Wikileaks at flere dokumenter vil lekkes i løpet av to-tre uker. Datalekkasjen til Wikileaks inkluderer tusenvis av dokumenter og e-postkommunikasjon fra Samherjis ansatte.

En av dem, Jóhannes Stefánsson, bestemte seg også for å stå frem og fortelle alle. Han var prosjektleder for Samherji i Namibia til 2016.

– Vi er skuffet

Samherji har valgt å ikke kommentere saken overfor de islandske mediene, men skriver følgende i en pressemelding:

– Vi er skuffet over å bli informert om at Jóhannes Stefánsson, en tidligere daglig leder for Samherjis operasjon i Namibia, tilsynelatende har vært involert i tvilsom foretningspraksis og muligens kan ha trukket Samherji inn i ulovlige aktiviteter, sier administrerende direktør Thorsteinn Már Baldvinsson.

Stefánsson har på sin side anklaget kollegaer som fortsatt sitter i selskapets ledelse for å ha vært korrupte for å få tilgang til fiskeriområdet utenfor Namibia.

Ministre i Namibia trakk seg

Namibiske fiskeriminister Bernhard Seau og Sacky Shanghala, landets justisminister, trakk seg i dag, ifølge namibiske medier. De gjør det etter avsløringen at de og deres tilknyttede selskaper har mottatt utbetalinger fra Samherjis datterselskaper for å betale for selskapene for å få en kvote.

Samherji er Islands største fiskeindustriselskap og eier også 40 prosent i det norske fiskeriselskapet Nergård, som både eier trålere og industribedrifter i Norge.

Direktøren i den islandske fiskerigiganteen Thorsteinn Már Baldvinsson, opplyser at Samherji har engasjert det internasjonale advokatfirmaet Wikborg Rein i Norge for å undersøke aktivitetene i Namibia.

Baldvinsson forteller ifølge Fiskeribladet at funnene i undersøkelsen vil bli gjort tilgjengelig, så snart de foreligger.

DNB avsluttet kundeforhold

Det islandske nettstedet Stundin skriver at DNB i 2018 avsluttet en konto i skallselselskapet Cape Cod FS på Marshalløyene i mai 2018.

DNB bekrefter overfor NRK at de har avsluttet flere kundeforhold.

– Islandske medier fremsatte i går påstander om at fiskeriselskaper basert på Island har bedrevet korrupsjon og at penger skal ha blitt overført via konti i blant annet DNB. Som det fremgår av dekningen i islandske medier avsluttet DNB kundeforholdet til to selskaper i 2018, opplyser kommunikasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, i en epost til NRK.

På oppfølgingsspørsmål fra NRK om hvilke konkrete selskaper det er snakk om, er imidlertid Westerveld ordknapp.

– Vi kan dessverre ikke gå inn på detaljer når det gjelder enkeltselskaper eller hvilken dialog vi har med norsk politi.

Westerveld opplyser videre at DNB ble kjent med det islandske TV-programmet i går, og undersøker påstandene.

– Tynnslitt tillit

Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network Norge, mener saken viser at DNB ikke har gjort et grundig nok anti-korrupsjonsarbeid:

– Etter Panama Papers lovet DNB bot og bedring. Dette viser at de ikke har gjort jobben sin og ryddet opp, skriver Jacobsen i en epost til NRK, og legger til:

– Kundeforholdet ble avsluttet i 2018, men det ser ikke ut som det er DNBs kontrollrutiner som har fanget opp dette - offboardingen skjedde fordi Bank of New York Mellon nektet å gjennomføre en transaksjon.

Jacobsen mener der grunn til å stille spørsmål om dette ville blitt fanget opp av DNB selv, og om de har gode nok rutiner.

– Tilliten til DNB er nå tynnslitt, og vi er bekymret for hvilke andre slike forhold som kan skjule seg på DNBs kundeliste

– Pålagt å gjøre risikovurderinger

Westerveld understreker at DNB tar arbeidet mot korrupsjon og hvitvasking på stort alvor, og at DNB de siste årene har forsterket deres innsats mot økonomisk kriminalitet kraftig.

– Det er politiets ansvar å etterforske og eventuelt avdekke om betalinger gjennom bankenes systemer medfører brudd på loven, skriver Westerveld videre, og legger til:

– Regelverket pålegger banker å gjøre gode risikovurderinger av kundene, og bankene kan iverksette tiltak overfor enkeltkunder. I noen tilfeller avslutter vi også kundeforhold og stenger konti.

AKTUELT NÅ