Island listet som verdens fredeligste land

I en ny studie er 162 land rangert etter hvor fredelig de er. Mens Island troner lista som det fredeligste landet, kommer Norge lenger ned enn man kanskje skulle tro.

Thingvellir på Island

FREDELIGST: I en ny indeks rangeres Island som verdens fredeligste land av 162 nasjoner. På bunnen av listen kommer Syria.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Den globale tenketanken Institute for Economics and Peace publiserte denne uken en indeks over verdens fredeligste land i 2015.

I indeksen rangeres 162 land verden over basert på faktorer som voldelig kriminalitet, deltakelse i konflikter og størrelse på militære. Landene er delt inn i seks kategorier, fra veldig høy til veldig lav forekomst av fred.

Island kommer best ut på oversikten, som det fredeligste landet i verden med laveste score på 1148 poeng. Like etter kommer Danmark, Østerrike, New Zealand, Sveits, Finland, Canada, Japan Australia og Tsjekkia. Men hvor ble det av Norge?

– Meningsløst

Håvard Strand

PRIO-forsker, Håvard Strand.

Foto: UIO

Først på 17. plass kommer Norge med 1379 poeng. Ikke overraskende ligger Syria på bånn med hele 3645 poeng, slått av Irak, Afghanistan, Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk, Somalia, Sudan, Kongo, Pakistan og Nord-Korea.

Forsker, Håvard Strand, ved fredsforskningsinstituttet i Oslo, PRIO, mener 17.-plassen sier lite om Norge.

– Det er få samfunn i verden det er bedre enn å leve enn i Norge i dag. Topplasseringene er totalt meningsløse og kan ikke brukes til noe. Om vi ligger på 1. eller 17. plass har lite å si.

Strand mener det er enden av skalaen som interessant, fordi den måler fraværet av fred.

– Mellom landene er det store forskjeller, som mellom Syria og Irak. Men selv om Syria er listet som det verste landet, er det ikke nødvendigvis slik at det ikke går an å leve et liv i deler av landet.

En fredeligere verden

«Europa fortsetter å holde posisjonen sin som den mest fredelige regionen i verden, støttet av få nasjonale og ytre konflikter», står det i rapporten. Likevel må det påpekes at Ukraina er lagt til Russland og Eurasia.

Ifølge rapporten har 81 land blitt mer fredelige siden 2014 mens 78 land har gått tilbake.

– Det er ikke riktige å rangere land slik. Kriteriene du bruker for å rangere vil ofte være vilkårlige, og skalaen gir ikke en full oversikt, sier Strand.

Likevel trekker han fram at verden i dag er langt fredeligere enn tidligere, til tross for de store pågående konfliktene.

– 2014 var dystert sett i et perspektiv på 20–30 år, primært på grunn av Syria, men også på grunn av land som for eksempel Ukraina. På deler av 50-tallet døde 200 per million i verden i konfliktrelasjoner. Nå er nivået en tjuendedel. Selv om 2014 var et grelt år, er vi likevel i fase i verdenshistorien som er relativt fredelig, sier Strand.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger