Hopp til innhold

Islamistpartier ønsker Krekar velkommen hjem

Broren til mulla Krekar skal ifølge kurdiske medier jobbe aktivt for at Krekar skal kunne returnere til Kurdistan uten å bli stilt for retten. Og mullaen ønskes velkommen av islamistene.

Mulla Krekar etter løslatelsen fra Kongsvinger fengsel

Søndag 25. januar ble Krekar sluppet ut av fengselet i Kongsvinger. Regjeringen har over tid jobbet for å i stand en utleveringsavtale for Krekar uten å lykkes.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi tar gjerne imot ham hvis han vil fortsette å kjempe videre i vårt parti, sier talsperson for Kurdistan Islamic Society (KIS), Muhammad Hakim, til den kurdiske nyhetskanalen Rudaw.

I artikkelen som er skrevet på engelsk, omtales KIS som et av de tre største islamistiske partiene i Kurdistan med seks representanter i parlamentet.

– Vi vet at Krekars bror har vært i samtaler med myndighetene i Kurdistan for å legge til rette for en retur, sier Hakim.

Krekars bror har ikke svart på NRKs henvendelser om denne saken.

Statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr vil verken avkrefte eller bekrefte opplysningene overfor NRK.

Utover det har jeg ingen ytterligere kommentar annet enn at vi jobber langs ulike spor, sier han.

Krekars forsvarer Brynjar Meling vil heller ikke kommentere opplysningene, men sier det ville vært i alles interesse hvis broren får til noe.

Lars Gule

Islamforsker Lars Gule tror broren prøver å få til en privat avtale.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Må ha med KDP

Islamforsker Lars Gule sier at det også er et annet islamistisk parti som ønsker Krekar velkommen tilbake, men at dette er relativt små partier med få representanter i det kurdiske parlamentet.

Det som betyr noe er hva det store partiet, Kurdistans demokratiske parti (KDP) mener, og det er dette partiet Krekars bror har vært i kontakt med, sier Gule.

Han sier videre at det er helt avgjørende for Krekar å få til en avtale med dette paritet.

– Det er de som kan gi ham de nødvendige garantiene – alle andre avtaler er null verdt fordi Krekar har flere fiender i Kurdistan, sier han.

Forskeren mener broren helt opplagt prøver å få i stand en privat avtale.

– Den involverer så vidt vi vet ikke norske myndigheter, og det betyr at det er snakk om politikk.

Mangler garantier

Like før jul uttalte Krekars bror til nettstedet Dorbe at Krekar vurderer å returnere til Kurdistan dersom han ikke blir tiltalt der.

Da skrev kurdiske medier at broren hadde gjennomført flere møter med KDP.

Norske myndigheter har flere ganger forsøkt å utvise Krekar fra Norge, men har aldri fått garantier av irakiske myndigheter for at Krekar ikke dømmes til døden. Isteden har de sagt at han vil bli tiltalt for terrorisme, og at terrorister blir henrettet i Irak.

Tortur

Erlend Paasche ved Institutt for fredsforskning (PRIO) sier det er et generelt trekk ved Kurdistan at det går an å forhandle seg frem til mye rart bare man har de rette kontaktene.

– Et personlig nettverk er veldig avgjørende for å lykkes i politiske forhandlinger i Kurdistan.

Dersom man forhandler frem en garanti – er den til å stole på?

– Jeg kjenner ikke til noen tilfeller som kan sammenlignet direkte med mulla Krekar sitt tilfelle. Men det finnes mange rapporter som påviser at det har vært tortur i irakisk Kurdistan og at særlig politiske islamister har vært utsatt for dette, sier Paasche.

AKTUELT NÅ