Hopp til innhold

Islamist-talsmann etterlyst

Talsmannen for islamistgruppen Profetens Umma er etterlyst i hjemlandet Algerie. Advokaten hans sier at han er uskyldig dømt for brudd på våpenloven.

Omar Cheblal

Omar Cheblal på en demonstrasjon mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ifølge VG ble 46 år gamle Omar Cheblal pågrepet i Marokko på 1990-tallet og dømt til 15 års fengsel for brudd på våpenlovgivningen.

Ifølge den marokkanske avisen La Gazette var han involvert i våpensmugling til islamistgruppen GIA i Algerie.

Har søkt asyl i Norge

– Han har, ifølge ham selv, sittet uskyldig dømt i fengsel i Marokko i ti år. Nå har han en regular asylsak her i Norge og han har lovlig opphold her i landet, sier mannens advokat, Espen Solberg til NRK.

Etter ti år i fengsel i Marokko ble Cheblal benådet og løslatt. Deretter reiste han til Norge. Han har ikke fått varig oppholdstillatelse her i landet, men er heller ikke blitt sendt hjem til Algerie av frykt for at han der skal bli utsatt for tortur.

En kilde med inngående kjennskap til saken bekrefter overfor VG at Chebal er etterlyst i hjemlandet, som har krevd ham utlevert fra Norge.

– Algerie har begjært at han utleveres fordi han er dømt og ettersøkt i forbindelse med et straffbart forhold. Jeg kjenner ikke detaljene i den algeriske dommen, sier kilden.

– Frykter for sitt liv

Cheblal vil selv ikke kommentere opplysningene.

– Jeg snakker gjerne til dere om Profetens Umma, men ikke om denne saken. Dette er informasjon som skulle vært hemmelig, sier Cheblal til VG.

Cheblal har vært i Norge i åtte år. Advokaten hans sier de har skrevet brev til justisdepartementet for å etterlyse et svar i denne saken.

– Det er svært slitsomt for min klient å ikke få svar. I dag har han lovlig opphold og arbeidstillatelse i Norge, sier Solberg.

Advokaten sier at Cheblal har sagt at han aldri har hatt kontakt med GIA og at han frykter for sitt liv, hvis han blir sendt til Algerie.

Instruksjonssak

Ifølge VGs kilder har regjeringen iverksatt en instruksjonssak overfor asylmyndighetene. Det betyr at justisminister Grete Faremo skal ta endelig stilling til om Cheblal får bli i Norge eller ikke.

Hennes departement kan instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) til å utvise utenlandske statsborgere som utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon Oslo

Cheblal var en av 40 demonstranter som i januar protesterte mot Norges engasjement i Afghanistan.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

UDIs instruks slår fast at en rekke forhold kan medføre instruksjonssak, blant annet hvis man har vært tilknyttet en gruppe som motiverer til ekstremistiske handlinger og har deltatt i våpenhandel.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken, men kommunikasjonsrådgiver Andreas Lorange uttaler på generelt grunnlag at myndighetene følger med på personer som kommer fra konfliktområder i ulike deler av verden.

Konflikt med moské

Cheblal var inntil nylig jevnlig på besøk i Det islamske forbundets moské, også kjent som Rabita-moskeen, i Oslo.

Forstander Basim Ghozlan sier Cheblal sluttet å gå til moskeen da han under en demonstrasjon til støtte for opprøret i Libya ønsket et mer radikalt innhold. Ghozlan sier Cheblal har beskyldt moskeen for å alliere seg med de vantro.

– Siden det har han ikke vært i moskeen. Han har aldri hatt noe verv eller ansvar, sier Ghozlan.

PST og politiet har varslet tettere samarbeid for å bekjempe radikale islamister i Norge. Lederen for gruppen Profetens Ummah, Arslan Maroof Hussain, også kjent som Ubaydullah Hussain, ble fredag varetektsfengslet for to nye uker, siktet for trusler mot norske jøder og journalister, samt for underslag av 5 millioner kroner.

To andre medlemmer av gruppen, Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad, befinner seg for tiden i henholdsvis Pakistan og Syria, og har den siste tiden på sosiale medier publisert bilder av seg selv med våpen.

AKTUELT NÅ