IS mistet kontroll over sykehus: – Vil gjenoppta sykehusdriften i Tell Abiad

NORWAC ønsker å gjenoppta driften av sykehuset Tell Abiad i Syria etter at IS mistet kontroll over byen. Men terrorgruppa kan ha tatt med seg sykehusutstyret som utenriksdepartementet investerte millioner i i fjor.

Sykehus-apotek i Tell Abiad

NORSK STØTTE: NORWAC bidro med midler til å pusse opp og drive sykehuset i Tell Abiad, inkludert et nytt sykehusapotek.

Foto: Norwac

Mads Gilbert og Erik Fosse

Leder i NORWAC, Erik Fosse.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Fram til desember i fjor finansierte Norge og Utenriksdepartementet, via den norske medisinske hjelpeorganisasjonen NORWAC, sykehuset Tell Abiad i Syria.

Men da det ble avslørt at terrorgruppa IS kontrollerte sykehuset, valgte UD å trekke støtten umiddelbart.

Nå som kurdiske styrker, sammen med syriske grupper, har tatt tilbake kontrollen over Tell Abiad ønsker NORWAC å gjenoppta arbeidet på sykehuset. Organisasjonen mener det er et nødvendig helsetilbud til lokalbefolkningen, fordi neste sykehus ligger åtte mil unna.

– Vi mener det er viktig å drive sykehus i dette området hvis det er praktisk mulig, og hvis vi har kontroll over hva pengene brukes til. Det tror vi at vi har etter denne frigjøringen, sier Norwacs leder, Erik Fosse.

Usikre på hva som er igjen

Ifølge dokumenter NRK har fått innsyn i bevilget UD i fjor 6,2 millioner kroner via NORWAC til sykehuset, og senest i oktober i fjor ble det sendt rundt 250 000 kroner til sykehuset.

Pengene bidro til ny operasjonssal, nye dialysemaskiner, laboratorier, sykehusapotek og annet teknisk utstyr.

NORWAC er nå usikker på hvor mye av det norske utstyret som faktisk er igjen.

– Vi vet ingen detaljer om sykehuset, men vi har hørt rykter om at de har tatt med seg mye utstyr fra sykehuset og tatt det med seg til Raqqa. Men det har vi ingen bekreftelse på, sier Fosse.

Siden organisasjonens kontakter på sykehuset flyktet da IS tok kontroll over sykehuset, har ikke NORWAC oversikt over tilstanden på sykehuset. Ifølge Fosse sender de derfor folk til Tell Abiad i løpet av uken.

Har ikke søkt på ny

Foreløpig har ikke NORWAC sendt noen offisiell søknad til UD om å få gjenoppta den finansielle støtten, men Fosse forteller at de er i dialog.

– Jeg tror ikke det er noen uenighet mellom oss og UD om det humanitære behovet. Problemet har vært hvorvidt IS kontrollerer sykehuset. Vi fremmer ikke noe ønske til UD før vi har fått all informasjon på banen, men vi har informert om at vi vurderer å gjenoppta driften, sier Fosse.

– Vi har ikke fått søknad om støtte til dette sykehuset. Vi har en god dialog med Norwac, og vil vurdere søknader fra dem på vanlig måte, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger