Hopp til innhold

Terrortiltalt IS-kvinne: – Jeg var så forelsket

Kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i IS hevder det var kjærligheten til fremmedkrigeren Bastian Vasquez som fikk henne til å reise til Syria.

Terrortiltalt IS-kvinne i retten

Rettssaken mot den terrortiltalte 30-åringen startet i Oslo tingrett mandag.

Illustrasjon: Esther Maria Bjørneboe

Rettssaken mot den norsk-pakistanske kvinnen ble innledet i Oslo tingrett mandag morgen. Hun erkjenner ikke straffskyld.

Etter aktors innledningsforedrag inntok hun selv vitneboksen. Det er satt av fire dager til kvinnens forklaring.

Hun var tydelig nervøs, og ba om å få spørsmål underveis.

Forklaringen startet med studietiden høsten 2010, og den første kontakten med Islam Net og Profetens Ummah.

På den tiden studerte hun datateknologi i Oslo. Da hun ble kjent med Islam Net sommeren 2011, var det først gjennom fredagsmøter og noen arrangementer.

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte ha på hijab. Jeg sa at jeg da heller droppet det, fordi jeg ikke bare gikk med det fordi meg ble fortalt det. Jeg lærte mye om hvordan man skulle være innenfor den retningen av islam, sier hun.

Mistet venner

Kvinnen forteller at hun ble kjent med Bastian Vasquez sommeren 2012, da hun ville ta en pause fra Islam Net.

Norsk kvinne (30) siktet for deltagelse i en terrorgruppe. Bildet er tatt i Al Hol-leiren i juni 2019.

Den norsk-pakistanske kvinnen (30) oppholdt seg i Al Hol-leiren i Syria med sine to barn før hun ble hentet ut med bistand fra norske myndigheter. Forholdene hun er tiltalt for har en strafferamme på seks års fengsel.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Hun sier det ble konflikter hjemme fordi familien ikke likte at hun gikk med hijab. Hun beskriver familien som liberal når det gjaldt religion.

– De ville at jeg skulle fokusere mer på skolen, og skjønte ikke at jeg tok en dårligere betalt jobb. Når jeg får press fra folk, går jeg fra det. Jeg hadde ikke så mange venner lenger, fordi jeg hadde begynt med hijab. Jeg hadde bare jentene fra Islam Net rundt meg, og når jeg mistet det, ble jeg kjent med jentene fra Profetens Ummah og Bastian, sier hun.

Interessen for religion begynte da hun kom i kontakt med Islam Net, men hun sier det tok en stund før hun begynte å praktisere islam.

Hun sier hun var lite hjemme fordi foreldrene var kritiske til at hun brukte abaya (kjortel med hijab) og nikab. Det var i denne perioden hun mistet mange venner og strøk i flere fag.

Hun havnet i en konflikt med Islam Net og kuttet kontakten.

Kvinnen forteller at hun opplevde en forskjell på det hun lærte av Islam Net og Profetens Ummah.

– I Islam Net lærte man at man har en indre krig med seg selv, at man skal passe på seg selv. Profetens Ummah står mer for fysisk krigføring. På den tiden hadde jeg en ganske radikal tankegang rundt dette med hellig krig. Jeg var ganske positiv til det, sier hun.

Hun sier hun var i kontakt med flere kjente islamister, men at de fleste het noe annet på Facebook. I en periode hadde hun også et forhold til Ubaydullah Hussain, som er dømt for rekruttering og deltakelse i IS.

I april 2012 brukte kvinnen nikab for første gang, fortalte hun i en kort scene i en Brennpunkt-dokumentar.

– Hadde andre planer

Kvinnen forteller at Bastian Vasquez fridde til henne etter halvannen måned. Kvinnens far likte ikke Vasquez, og sa nei.

Vasquez reiste til Syria i oktober 2012.

– Han sa ikke så mye om det før han dro ned. Men etter hvert snakket vi mye på telefon. Han fortalte hva han drev med, at det var krigføring og at de la bomber på veien. Jeg reagerte ikke negativt på det, fordi jeg var så forelsket at det han stod for var ting jeg sto for selv. Jeg bare lo og fniste når han snakket, sier hun.

Bastian Vasquez i propagandavideo for IS

Norsk-chilenske Bastian Vasquez deltok i flere propagandavideoer for IS. Han fikk en sønn sammen med den tiltalte kvinnen i Syria. Vasquez døde i april 2015.

Foto: Skjermdump

De to giftet seg på videolink mens hun var i Norge og han i Syria. Da hadde de allerede begynt å snakke om at hun også skulle reise.

Kvinnen sier hun hadde andre planer, og at hun ikke ønsket å gifte seg med en fetter fra Pakistan, slik familien ville.

– Jeg hadde planer om å flytte til Egypt, men når han sa at jeg heller skulle komme til ham, valgte jeg heller det. Jeg savnet ham så mye, så ville jeg være med ham og passe på ham, sier hun.

PST sitter på avlyttede samtaler mellom tiltalte og Vasquez fra 2012.

– Uforståelig hvordan jeg tenkte

Ifølge den tiltalte kvinnen fortalte Vasquez at han skulle til Syria for å krige mot Assad-regimet. Hun sier hun ikke visste hva Nusrafronten egentlig drev med.

– Jeg lærte meg det etter hvert, men ikke i detalj. Det var ikke så mye i mediene på den tiden. Så var det mye ut fra det han selv forklarte, sier hun.

Vasquez skal blant annet ha lovet henne at de skulle bo i en stor villa med badebasseng. Hun forteller at hun ble glad for at han ville ha henne i Syria.

– Hadde ikke jeg møtt ham, hadde jeg ikke dratt noe sted, sier hun.

Hun forklarte at Vasquez brøt mange av de religiøse reglene mens han var i Norge, og at hun derfor trodde han ville respektere valgene hennes.

– Jeg er ikke sikker på om jeg hadde tenkt meg godt om der. Jeg hadde en liten anelse, men ikke i den grad som det ble. Det er ikke så lett å forklare nå, for jeg vet ikke hvordan jeg tenkte på den tiden. Det er uforståelig for meg hvordan jeg tenkte, sier hun.

Kvinnen forklarte at hun ikke trodde hun skulle bli en av flere koner, og at hun aldri ble slått eller kjeftet på som en del av oppdragelsen. Hun sier hun forventet å ha regelmessig kontakt med familien hjemme.

– Ville hjelpe

Kvinnen forteller at hun kjøpte klær til begge to før hun reiste, og at hun ikke sa noe til familien. Hun skaffet seg mellom 40.000 og 60.000 kroner til flybilletter og andre utgifter.

Hun sier hun ikke tenkte så mye på at Vasquez deltok i kamphandlinger.

– På den tiden var selv ganske radikal, så jeg tenkte ikke klart på den tiden. Med tanke på at vi hadde blitt kjent på den måten, så tenkte jeg ikke over at det jeg bega meg ut på var farlig, sier hun.

Kvinnen sier hun også hadde snakket om å åpne barnehjem i Syria, og at det ikke var så mye i media om hva som virkelig foregikk der.

– Jeg hadde lyst til å hjelpe sivilbefolkningen. Men det var først da jeg kom ned til Syria at det ble klart at det ikke var slik jeg hadde sett for meg. Han hadde sagt at han drepte generaler og satte ut veibomber, men hadde jeg ikke vært så forelsket, hadde jeg ikke reist ned, selv om jeg hadde den radikale tankegangen, sier hun.

– Det er ikke noe jeg står for i dag. Jeg er selvfølgelig ansvarlig for det, men jeg forstår ikke hvorfor jeg tok de valgene, sier hun.

Terrortiltalt norsk IS-kvinne i Bredtveit kvinnefengsel før rettssaken

Den terrortiltalte kvinnen ble løslatt kort tid før rettssaken mot henne skulle starte. Hun sier hun ikke lenger bruker nikab, og har heller ikke på seg hijab i retten.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Fikk litt sjokk

Kvinnen forteller at hun ble overrasket da hun kom frem til Syria, i februar 2013. Ektemannen var da tilknyttet den jihadistiske militsgruppen Jabhat al-Nusra.

Først fikk hun beskjed om å ta på seg nikab.

Hun forteller at hun ikke fikk lov til å gå i grønne klær, og at Vasquez begynte å kjøpe svarte klær til henne.

– Da vi kom inn i huset, var det første jeg fikk beskjed om at jeg skulle begynne å lage mat. Jeg fikk litt sjokk. Jeg hadde sagt på telefon at jeg ikke kunne lage mat. Jeg trodde han kom til å respektere at det ikke kom til å være perfekt mat, men jeg fikk ganske ofte høre at jeg ikke var flink på kjøkkenet, sier hun.

Hun forteller at hun startet dagen tidlig med å lage frokost.

– Alle spiste, og han dro ut. Jeg vasket klærne og ryddet huset. Hvis han var ute på krig, plasserte han meg hos den syriske familien vi lånte huset av. Om han ellers dro ut på dagtid, var det for å plante veibomber, sier hun.

Hun sier hun ikke fikk lov til å gå ut selv.

– Mesteparten av tiden var jeg inne i huset, uten noen å snakke med, sier hun.

– Ville reise hjem etter tre måneder

Kvinnen forteller at første gang hun virkelig ville hjem, var i mai 2013. Hun forteller at dette var etter den første gangen Vasquez skal ha vært voldelig mot henne.

– Jeg hadde vært gjennom en del ting med Bastian som fikk meg til å skjønne han at jeg var på feil sted. Jeg ville hjem, men han støttet ikke det valget. Han nektet meg det, sier hun.

Kvinnen sier ektemannen også tok mobilen hennes og fjernet et SIM-kort, slik at hun ikke kunne kommunisere med omverdenen. Inntil da hadde kvinnen hatt sporadisk kontakt med familien. Hun sier samtidig at hun ikke kunne uttale seg fritt, i frykt for represalier fra ektemannen.

Aktor lurte på hva som utløste at tiltalte bestemte seg for at hun ville tilbake til Norge og familien.

– Hovedsakelig var det fordi han ikke var slik jeg hadde oppfattet ham. Han var et helt annet menneske, sier hun.

Etter dette forteller kvinnen om flere voldsepisoder der Vasquez skal ha slått og sparket henne og låst henne inne. Vasquez døde i 2015, ifølge påtalemyndigheten mens han lagde eksplosiver for IS.

Den tiltalte kvinnen fikk mandag spørsmål om hva som skjedde da Vasquez gikk over fra Jabhat al-Nusra til den enda mer ytterliggående terrorgruppen IS.

– Han fortalte det selv etter en periode. Jeg visste lite om ISIL på den tiden, for jeg hadde ikke tilgang til internett. Jeg fikk kun vite ting hvis han fortalte noe, men han sluttet etter hvert å snakke om hva han drev med, sa kvinnen.

Aktor: – Bidro til jihad på sin måte

Aktor Geir Evanger sa i sitt innledningsforedrag at kvinnen må ha visst hva hun gikk til.

– Hun oppfattet som en plikt å reise for å hjelpe Vasquez og passe på ham hjemmefra når han var i krig. Påtalemyndigheten mener hun dro for å bidra til jihad på sin måte, sa Evanger.

Evanger sier til NRK det er viktig å høre kvinnens forklaring. Han mener det rent juridisk ikke er avgjørende om det stemmer at kvinnen på et tidspunkt ikke fritt kunne forlate Syria.

– Vi er av den oppfatningen at hun var klar over hva hun gikk til, og gikk inn i det med åpne øyne. Når hun først har dratt ned og bidrar aktivt, er det ikke noe juridisk grunnlag som tilsier at hun ikke kan dømmes for deltagelse, sier Evanger til NRK.

– Vi er av den oppfatning av at hun visste ganske godt at hennes handlingsrom kom til å bli begrenset, og at det kom til å bli mindre samvær med andre. Men det at Bastian Vasquez eventuelt skulle bli voldelig, det hun kunne vanskelig vite, legger han til.

Påtalemyndigheten legger til grunn at kvinnen hadde uttalt seg positivt om voldelig jihad før hun dro.

– Vi mener at hun hadde ekstreme tanker før hun dro, og at hun mente voldelig jihad var greit. Det sier hun selv også. Vi har noen avlyttede samtaler med Bastian Vasquez før hun reiste som underbygger dette.

Påtalemyndigheten mener kvinnens bidrag til IS har bestått av å være hjemmeværende kone og mor.

– Mødrene var uvurderlige støttespillere. Det var viktig at det ble født barn for rekruttering, for å sikre den neste generasjon av IS-rekrutter når noen falt fra. Det er oppgavene på hjemmebane og rollen som mor som bærer straffansvaret, sa Evanger.

I avhør har hun forklart at det å passe på Vasquez gjorde at hun var delaktig i en hellig krig.

Under tiltaltes forklaring spurte Evanger om hun følte at hun utførte en «hellig krig».

– Kun ved å være hans kone der nede. Siden jeg var gift med ham, hørtes det veldig riktig ut å være til stede med ham og ta vare på ham, svarte hun.

– Kan ikke straffe dem som tvinges til å bli

Kvinnens forsvarer, Nils Christian Nordhus, mener derimot at kvinnen er et offer for terrorisme.

– Vi mener at det å føde barn aldri kan være straffbart. Vi mener at det hun har gjort er å ta barna fra det terrorregimet som var der nede. Hun ville ikke ha dem der, og lyktes med det til slutt, sa Nordhus.

Nordhus sier det var flere grunner til at kvinnen dro til Syria, men peker blant annet på at hun ville unngå å bli giftet bort til en fetter fra Pakistan. Nordhus peker også på at kvinnen gjennom Høgskolen i Oslo ble aktiv i Islam Net.

– Hun er tydelig på at Islam Net ikke sendte henne til Syria. Men gjennom det kommer hun i kontakt med Profetens Ummah, og senere Bastian Vasquez. Hun er tydelig på at bildet var sammensatt, og at hun tar ansvar. Men hun sier hun ikke hadde dratt om det ikke var for å komme seg vekk fra stress og press, sier Nordhus.

– Hva visste hun før hun dro?

– Hun visste at hun skulle bo med Vasquez, og at han var med i Jabhat al-Nusra. Deres kamp mot Assad var det mange som mente at var legitim. Men det som også er klart er at hennes opphold i Syria blir noe ganske annet enn hun hadde sett for seg, og at hun etter hvert tvinges til bli. De som tvinges til å bli, bør ikke straffes.

Løslatt før rettssaken

Kvinnen har sittet fengslet siden hun kom til Norge med sine to barn, men ble løslatt bare dager før rettssaken.

Hun hevder hun har tatt avstand fra IS. I forrige uke fortalte hun til NRK at hun ikke lenger bruker det heldekkende ansiktsplagget nikab.

Da kvinnen fikk hjelp av norske myndigheter til å komme seg hjem fra Syria, førte det til regjeringskrise og at Frp gikk ut av regjering.

Det var sønnens helse som ble utslagsgivende. Kvinnens forsvarer, Nils Christian Nordhus, har sagt at det er uaktuelt å uttale seg om guttens helsetilstand nå. Som for alle andre nordmenn er den underlagt strenge taushetsregler.

Aktor Geir Evanger har også bekreftet at dette ikke blir tema under rettssaken.

AKTUELT NÅ