Hopp til innhold

IS-kvinnen pågrepet rett etter hjemkomst

Den terrorsiktede norske IS-kvinnen (29) og hennes to barn landet på Gardermoen rett før midnatt. Derfra ble de kjørt til Ullevål sykehus.

IS-kvinnen fotografert på Kastrup

FULGT AV NORSK POLITI: Den norske IS-kvinnen fotografert på København lufthavn Kastrup fredag kveld.

Foto: Roger Sevrin bruland, NRK

SISTE: IS-kvinnens forsvarer Nils Christian Nordhus vil snakke med henne så raskt som mulig.

– Jeg ble i natt offentlig oppnevnt som forsvarer for kvinnen, som er pågrepet for deltakelse i terrororganisasjon. Jeg vil, så snart praktisk mulig og i nødvendig samarbeid med PST, få truffet og gjennomført samtaler med kvinnen, skriver Nordhus i en pressemelding.

Han varsler pressemøte i morgen, søndag, om saken.

Arrestert etter landing

Et titalls politifolk og representanter for norske myndigheter eskorterte familien på reisen hjem til Norge. Under flyvningen ble familien holdt i bakre del av flyet, skjermet for de øvrige passasjerene.

Da flyet landet, fikk de øvrige passasjerene fra København gå ut først, for å bli fraktet i buss inn inn til terminalen. Helt til sist ble IS-kvinnen og de to barna hentet ut av flyet.

Her er den terrorsiktede kvinnen i Danmark

I DANMARK: Her er den terrorsiktede kvinnen på Kastrup i København.

Kort tid etter at kvinnen satte føttene på norsk jord, ble hun arrestert av Politiets Sikkerhetstjeneste PST. Hun er siktet for deltakelse i terrororganisasjon i Syria.

PST har kalt inn til en pressekonferanse klokken 12.30 lørdag.

Laster Twitter-innhold
SK1474 fra København har ankommet Gardermoen.

SK1474 fra København har ankommet Gardermoen.

Foto: Skjermdump FlightRadar24

Til Ullevål

Den terrorsiktede kvinnen og barna ankom like etter kl. 01.30 Ullevål sykehus i Oslo. Ambulansen ble fulgt av en bil fra PST.

Ambulansen kjørte opp ved sideinngangen til Barneavdelingen. Der ble et av barna båret inn.

Deretter kjørte ambulansen videre til sykehushotellet, tett fulgt av sivilt, maskert politi. Flere politibiler står oppstilt utenfor sykehushotellet.

Den norske kvinnen som er terrorsiktet er på vei hjem til Norge med sine to barn.

Den norske kvinnen som er terrorsiktet sier hun ikke støtter IS.

Humanitær begrunnelse

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier hensynet til barnet var avgjørende for at familien nå ble hentet hjem.

– Bistand til hjemreise ble gitt på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos det ene barnet. Jeg er glad for at vi nå kan avslutte denne krevende konsulærsaken. Jeg takker alle som har bidratt i dette arbeidet, sa Søreide i en pressemelding.

Eriksen opplyser at barna får helsehjelp og blir fulgt opp av barnevernet.

– Barna fortjener ro og må skjermes. Jeg håper dette respekteres, sa utenriksministeren.

Forsinket hjemreise

Planen var opprinnelig at den norsk-pakistanske IS-kvinnen (29) og de to barna skulle lande i Norge torsdag, men planen ble endret.

I stedet ble kvinnen og barna fløyet ut fra Erbil i Irak, hvor de har oppholdt seg den siste tiden i påvente av å bli fraktet tilbake til Norge, fredag.

Etter det NRK erfarer, ble kvinnen og de to barna fraktet med rutefly fra Erbil, via Wien og København, til Oslo.

IS-kvinnen ved gaten på Kastrup

OMRINGET AV POLITI: Den terrorsiktede kvinnen ved utgangen på Kastrup.

Foto: Roger Sevrin Bruland, NRK

Møter pressen i morgen

Advokat Nils Christian Nordhus sier han så snart som mulig skal snakke med IS-kvinnen.

– Som forsvarer er jeg i henhold til gjeldende etiske retningslinjer forpliktet til snarest å drøfte saken med egen klient, skriver han og understreker at han ikke vil kommentere saken ytterligere før møtet er holdt.

Nordhus varsler pressemøte om saken i morgen.

Nils Christian Nordhus i rettssalen.

Nils Christian Nordhus forsvarer IS-kvinnen og varsler pressemøte i morgen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Skrev under på at barna er «i god helse»

Representanter for det norske utenriksdepartementet har møtt de kurdiske selvstyremyndighetene i nordøst-Syria, og kvinnen og barna ble hentet ut av landet.

I en Facebook-post fredag skriver selvstyremyndighetene nordøst i Syria at partene – både selvstyremyndighetene og Norges representant fra UD – underskrev et dokument som forsikret om at «barna og deres mor er i god helse, og at de ikke har blitt utsatt for mentalt eller fysisk press i løpet av deres opphold i området».

På spørsmål om hvorfor UD har signert et slik dokument, samtidig som både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide, har sagt til norsk offentlighet at det ene barnet er antatt sykt, svarer pressetalsperson Guri Solberg i UD til NRK:

– Dette dokumentet er en formalitet som markerer slutten på en lengre dialog med lokale myndigheter om å få familien overført til norske myndigheter.

– Hvilke undersøkelser av helsetilstanden lå til grunn før UD signerte dokumentet?

– UD har ikke gjort noen vurdering av helsesituasjonen til familien. Det er derfor vi hele tiden har omtalt det som det antatt syke barnet, sier Guri Solberg.

Fryktet for guttens liv

Tirsdag denne uken ble det kjent at regjeringen hadde besluttet å hente hjem den terrorsiktede, norske IS-kvinnen, hennes fem år gamle sønn og datteren på tre år.

Kvinnen og barna hadde da i om lag ti måneder vært internert i den syriske flyktningleiren Al Hol nordøst i Syria, etter å ha oppholdt seg i IS-kontrollert område.

Allerede i fjor sommer sa familiens advokat at de fryktet for den da fire år gamle guttens liv. Ifølge advokaten veide han da mindre enn en gjennomsnittlig ettåring og hadde pusteproblemer.

På bakgrunn av dette har advokaten bedt UD om å hente gutten og resten av familien til Norge, noe norske myndigheter frem til nå har avvist.

Regjeringens primære ønske – og opprinnelige tilbud – var å hente barna alene, men moren nektet å sende dem fra seg.

Solberg: – Ville ikke risikere at en syk, norsk femåring døde i Syria

Til slutt snudde regjeringen. I fjor høst begynte arbeidet med å få hentet barna og moren til Norge.

– Jeg ville ikke risikere at en syk, norsk femåring døde i Syria, forklarte statsminister Erna Solberg denne uken.

Beslutningen gjorde at Frp tok dissens i regjeringen og har kommet med ramsalt kritikk av egen regjering. Partiet har gjort det klart at de vil stille klare krav til statsministeren som plaster på såret.

Guttens mor er en norsk statsborger som reiste til Syria i 2013. Hun er siktet for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS, og PST har varslet at kvinnen må vente å bli pågrepet etter ankomst til Norge.

AKTUELT NÅ