Hopp til innhold

Fryktet at faren skulle bli drept da han kom på besøk til Syria

Kvinnen som er tiltalt for å ha deltatt i IS forteller om et skrekkregime med vold, tvang og overgrep i Syria.

IS-kvinnen i retten

Rettssaken mot den norsk-pakistanske kvinnen startet denne uka. Det er satt av fire dager til hennes forklaring. Aktor Geir Evanger stiller spørsmål underveis.

Illustrasjon: Esther Maria Bjørneboe

30-åringen startet sin forklaring mandag. Da fortalte hun om oppveksten. studiene og kontakten med Islam Net og Profetens Ummah.

Hun reiste til Syria etter å ha giftet seg med islamisten og fremmedkrigeren Bastian Vasquez.

Hun har forklart at hun forventet et liv med relativt stor frihet og kontakt med familien sin, men at virkeligheten ble en helt annen.

Hun ble satt til å lage mat og vaske klær, ble tvunget til å gå i svart nikab og ble ofte låst inne i huset alene eller sammen med andre.

Tirsdag fortsatte kvinnen sin forklaring. Hun skalv i stemmen mens hun fortalte om seksuelle overgrep, vold og tvang.

– Turte ikke å si hvordan jeg hadde det

Kvinnen sier hun bare fikk lov til å kontakte familie og venner mens Vasquez var til stede.

– Da folk spurte om hvordan jeg hadde det, så turte jeg ikke si hvordan jeg hadde det. Jeg sa bare jeg hadde det bra, sier hun.

I tillegg til å ha lagt til rette for at Vasquez kunne delta i kamphandlinger, mener påtalemyndigheten at hun har uttalt seg positivt om IS til kvinner i Norge for å få dem til å reise til Syria og gifte seg med fremmedkrigere.

Bastian Vasquez i propagandavideo for IS

Norsk-chilenske Bastian Vasquez var med på væpnede oppdrag og flere propagandavideoer for IS. Han døde i Syria i april 2015.

Foto: Skjermdump

I tiltalen heter det at tre av venninnene hennes dro til Syria, giftet seg med IS-krigere og fikk barn.

Kvinnen hevder at flere av meldingene ble sendt for henne.

Ifølge bevisoppgaven flyttet kvinnen nesten 30 ganger, og bodde på over 20 forskjellige steder i løpet av seks år. Hun ble flere ganger plassert i såkalte «kvinnehus».

Hun har bodd sammen med Aisha Shezadi Kausar, som ble kjent gjennom en debatt om nikab i Norge, og to søstre fra Bærum. Kausar var også gift med Vasquez.

Brast i gråt

På et tidspunkt reiste kvinnens far til Syria for å møte datteren. Hun forteller at hun ikke kunne snakke fritt med faren, og at Vasquez skal ha truet med å skyte ham.

– Før pleide jeg ikke å gråte så lett, men da jeg fikk være med pappa brast jeg i gråt. Han skjønte da at jeg ikke ville være der, sier hun.

Kvinnen ville også besøke familien sin ved grensen, men mener Vasquez prøvde å lure dem inn i Syria.

– Jeg skjønte at pappa ikke kom til å komme hjem om jeg ikke var stille. Jeg ville ikke ta fra familien min enda et medlem, de hadde allerede mistet en søster og en datter, sier hun.

Den norske kvinnen som er terrorsiktet er på vei hjem til Norge med sine to barn.

NRK intervjuet den tiltalte 30-åringen i Syria.

Norsk ettåring døde

I avhør med PST har kvinnen forklart at en norsk fremmedkriger gjentatte ganger var voldelig mot en norsk ettåring.

Ettåringen var sønnen til Aisha Shezadi Kausar, født i Bærum og norsk statsborger. Hun tok ham med seg til Syria og flyttet inn i samme bolig som den tiltalte 30-åringen.

Kvinnen som nå sitter i retten mener det var Vasquez som forårsaket barnets død.

Hun forklarer at Vasquez slo gutten for å få ham til å være stille, og at han prøvde å sminke blåmerkene. Gutten skal aldri ha fått tilsyn av lege.

– Jeg kunne høre gutten gråte fra rommet. Han banket ham ikke foran meg, det var alltid innelåst på et rom. Jeg har blitt fortalt mye, men jeg har sett blåmerkene på gutten, sier hun.

Hun forteller også at Kausar ikke fikk lov til å passe på sønnen på natta. Hun skal også ha blitt utsatt for vold.

Shaddadi, Syria

De norske IS-kvinnene bodde i Shaddadi da ettåringen døde. Bildet er fra 2016, og viser en soldat fra SDF-styrkene i utkanten av byen.

Foto: Rodi Said / Reuters

Gutten døde bare fire måneder etter at han kom til Syria. Da var han 18 måneder gammel. Vasquez skal ha blitt fengslet av IS i to uker etter dødsfallet.

Politiadvokat Cecilie Gulnes i Oslo politidistrikt sier til NRK at de fortsatt har saken til etterforsking, men at den snart blir avsluttet. Siden den mistenkte er død, vil saken bli henlagt.

Det finnes heller ingen obduksjonsrapport som kan fastslå dødsårsaken.

Vitnebeskrivelser gjør likevel at politiet mener Vasquez utsatte barnet for en straffbar handling før dødsfallet.

John Christian Elden var fremmedkrigerens advokat på tidspunktet dødsfallet skjedde. Han har tidligere sagt til NRK at han aldri snakket med klienten om hendelsen.

Ba om skilsmisse

Etter dødsfallet ba Kausar om skilsmisse fra Vasquez. Den tiltalte 30-åringen var gravid, og fikk senere en sønn med Vasquez.

Hun sier hun ba om skilsmisse flere ganger, men at Vasquez da sa at hun måtte gi fra seg sønnen.

– Jeg var egentlig ikke helt sikker på om han kom til å la meg gå, selv om han tok sønnen min. Jeg var livredd ham, og stolte ikke på noe han sa, sier hun.

Vasquez døde i april 2015.

– Han jobbet med å lage eksplosiver og bomber. Det var en feilkobling noen gjorde som førte til at alt ble sprengt i filler. Jeg ble satt ut i første omgang. Men da jeg kom til meg selv, skjønte jeg at jeg hadde mulighet til å komme meg ut, sier kvinnen.

Raqqa

Raqqa ble regnet som hovedstaden til IS. De ble drevet ut av byen i 2017. Store deler av byen ligger i dag i ruiner.

Foto: Gabriel Chaim / AP

– Man overlever ikke uten en mann

Hun sier hun giftet seg med en ny mann, en egyptisk shariadommer, for å komme seg til Raqqa. Der var det muligheter for å bli smuglet ut av landet.

– Grunnen til at jeg giftet meg var ikke at jeg ville bli igjen. Jeg så det som en mulighet for å komme meg til Raqqa, og kanskje hjem.

– Jeg sa ikke at jeg ville bort, jeg sa bare at familien trengte å se meg, og at jeg ville besøke dem i Tyrkia. Jeg hintet ikke til at jeg ville bort, fordi det hadde jeg ikke fått lov til, sier hun.

Forsøkene på å komme seg ut førte ikke frem. Shariadommeren døde, og kvinnen giftet seg til slutt med en venn av ham.

Påtalemyndigheten mener han var tilknyttet IS, men ifølge kvinnen levde mannen av å selge fisk, yoghurt og mobiltelefoner.

– Jeg så ingen annen utvei. Jeg hadde allerede prøvd å komme meg hjem, men klarte det ikke. Man overlever ikke uten en mann. Når sønnen min var syk, så jeg virkelig ingen utvei, sier hun.

Den tredje ektemannen skal ha forsøkt å hjelpe kvinnen med å komme seg ut av Syria, men hadde lite penger.

– Jeg kjempet for at barna skulle få det bedre. Jeg vet at du mener det er grunnen til noe av tiltalen, men jeg ville passe på barna mine, sier hun til aktor Geir Evanger.

Kvinnen sier barna er den eneste grunnen til at hun lever i dag.

– Det ville jeg gjort igjen. Bare fordi de hadde foreldre som er skrudde i hodet, betyr ikke det at de ikke har rett til å bli normale barn, sier hun.

Uenige om betydningen

Kvinnen og hennes to barn bodde i mange hus og en grotte før de havnet i Al Hol-leiren i Syria. Der ble de hentet ut med bistand fra norske myndigheter i januar 2020. Hun ble pågrepet ved ankomst i Norge.

Kvinnens forsvarer Nils Christian Nordhus har tidligere sagt at kvinnen ikke har deltatt i IS, men «overlevd IS». Nordhus mener dagens forklaring viser at det var umulig for kvinnen å forlate terrorgruppa.

– For henne handler det ikke bare om forholdene ektemannen tilbød, men like mye om det samfunnet hun kom inn. Det skal vi tilby ytterligere bevis for.

– Vi mener at man kan straffe de som blir, men at man ikke kan straffe de som tvinges til bli, sier Nordhus.

Aktor i saken, statsadvokat Geir Evanger, mener det at kvinnen skal ha hatt problemer med å forlate Syria ikke er avgjørende for om hun kan straffes.

– Det er straffbar deltagelse uansett om hun ville hjem, selv om det var vanskelig å komme hjem. Jeg har ikke lyst til å prosedere saken noe særlig nå, det er juridiske vurderinger i bunn, som kanskje er mer sammensatte enn de pleier å være, sier Evanger.

Kvinnens avslutter sin forklaring onsdag. Det er totalt satt av fire uker til saken i Oslo tingrett.

AKTUELT NÅ