Irak krever Schøyen-krukker tilbake

Irak vil ha tilbake 654 krukker fra den norske samleren Martin Schøyen.

IRAQ-ANTIQUITIES-MUSEUM

Krukkene er blant de viktigste skattene til Nasjonalmuseet i Bagdad, sier konservator Amira Edan (t.v.) til Dagens Næringsliv. Her ser hun på stjålne antikviteter som ble tilbakeført til Irak i 2009.

Foto: SABAH ARAR / AFP

Irak varsler politiske og rettslige skritt for på få tilbakeført 654 krukker fra den norske samleren Martin Schøyen. Schøyen er i besittelse av 654 arameiske krukker, som en britisk granskningskomité slår fast er ulovlig ført ut av Irak.

Irak har de siste årene fått tilbake tusenvis av gjenstander fra forskjellige land.

Store skatter

Det irakiske nasjonalmuseet har i dag rundt 600 slike krukker i sine samlinger. Konservator Amira Edan sier til Dagens Næringsliv at krukkene anses for å være blant de største skattene i det irakiske nasjonalmuseets samlinger. Ifølge henne finnes det bare ca.2000 slike krukker på verdensbasis i dag.

Martin Schøyen

Martin Schøyen. Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Lånt ut til London

I 2007 kom krukkene tilbake til Norge etter at Schøyen hadde lånt dem ut til University College London. Universitetet nektet først å sende dem tilbake etter at en hemmeligstemplet rapport konkluderte med at krukkene var ulovlig utført fra Irak .

Kontroversiell samler

Samlingen til Martin Schøyen har vært omstridt i mange år. i 2006 hevdet kunsteksperter at Nasjonalbiblioteket kunne være med på å hvitvaske kunstkriminalitet. Grunnen var at biblioteket viste frem gjenstander fra Schøyens samling på sine nettsider, som det ikke visste hvor kom fra.

Se også: Stjålne skrifter i Schøyen-samlingen

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger