NRK Meny
Normal

Inviterer til Eldorado

- Jens fikk sitt Soria Moria. Vi kan ikke gjøre det samme uten at det blir et blast plagiat, sa Rune Gerhardsen på Arbeiderpartiets landsmøte i dag.

Rune Gerhardsen
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Dersom vi vinner håper jeg å kunne invitere til byrådsforhandlinger rett her borte i Torggata. Det er enda bedre enn Soria Moria. Jeg inviterer til Eldorado!

Slik avsluttet Arbeiderpartiets byrådsleder i hovedstaden sitt innlegg på Arbeiderpartiets landsmøte i dag.

- Oslo er et konsern

Gerhardsen talte under overskriften "slik vinner vi i Oslo". Gerhardsen kom ikke med konkrete valgløfter, men gjorde det klart at valgkampen i Oslo for Arbeiderpartiet vil handle om å sette offentlige velferdsløsninger opp mot de private løsningene dagens Høyre/Frp-byråd har valgt.

- Kommunen drives ikke lenger som en kommune. Oslo drives nå som et konsern, der enhetene skal skrive til hverandre, forhandle med hverandre, bestille hos hverandre, handle hos hverandre og fakturere hverandre i et marked som ikke finnes, sa Gerhardsen.

Hvor er Helgesen?

Gerhardsens alternativ er en kommune der rettighetene er gratis for innbyggerne.

-Det blir ikke noe marked av det som skal være gratis, sa han.

- Når det hull i asfalten skal de lappes. Vi trenger ikke inspektører med skyggelue og notisblokk som skriver opp hullene og så bestiller lapping fra et annet firma i byen, fremholdt han.

Og han fortalte at når idrettslagene i Oslo tidligere skulle ha ordnet noe, så ringte de Helgesen. Dermed ble det ordnet.

- Nå må de ringe til noen de ikke vet hvem er, og som ikke kjenner idretten, og ikke skjønner helt hva det dreier seg om, og som så skal bestille. Det er upraktisk, dyrt og tar tid, og hvor i himmelens navn er det blitt av Helgesen? spurte byrådslederkandidaten retorisk.

"New Public Management"

- Det er navnet på det systemet Oslo drives etter i dag, sa Gerhardsen.

Etter hans mening betyr det at kommunen ikke ordner noen ting lenger. Men hver enhet har bare ansvaret for sin ting. Alternativet han vil sloss for er en kommune som bare bruker markedet når det er logisk - som for eksempel å bruke anbud ved større byggearbeider.

- Men anbudets logikk går på tomgang når 6-åringer skal lære å lese, engstelige eldre skal trøstes og syke mennesker skal få sin behandling. Vi skal være borgere, ikke kunder i byen, sa Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger