NRK Meny
Normal

Investor om børsfallet i Asia: – Vi snakker store tall

Fallet i det kinesiske aksjemarkedet de siste ukene er det største siden 1992. Onsdag morgen er nærmere halvparten av selskapene på aksjemarkedet suspendert fra børsen.

En kinesisk investor på Shanghai-børsen

En kinesisk investor på Shanghai-børsen. I dag åpnet børsene i Asia nok en gang med røde tall.

Foto: Ap

– Børsen har falt en tredjedel på 16 børsdager, og det er klart at det slår. Man har fått en veldig spekulativ børsoppgang, hvor belåning ble brukt i den siste fasen og helt ferske investorer har sluppet til, sier investor og fondsforvalter Peter Warren.

Onsdag stupte asiatiske børser, og 43 prosent av de børsnoterte selskapene er suspendert fra handelen, melder NTB. Warren har lang fartstid med finansmarkeder og beskriver situasjonen på de asiatiske børsene som alvorlig.

– Fallet i Kina tilsvarer femten ganger størrelsen på den greske børsen. Så vi snakker om store tall her, sier Warren.

Kraftige ringvirkninger

Peter Warren, investeringsdirektør i Warren Capital AS

Peter Warren, investeringsdirektør i Warren Capital AS.

Foto: Johan B. Sættem

Shanghai falt nesten 7 prosent, mens Hongkong-børsen gikk ned 4,74 prosent like etter åpningen onsdag. Warren mener dette også vil merkes utenfor Asia.

– Det vil gi globale konsekvenser, men samtidig skal vi heller ikke overdrive dette. Det er mange steder som blinker gult for tiden, blant annet Hellas, sier Warren.

Kinesiske myndigheter har i flere omganger forsøkt å få stopp på de panikkaktige tilstandene i aksjemarkedet, hvor investorer selger store mengder aksjer.

Investor Warren mener det er viktig å tenke seg godt om før man setter pengene sine i Kina.

– Investorer som ikke tåler risiko bør ta sine forholdsregler. De som er langsiktige investorer, forutsatt at de ikke er kinesere, kan nok ta det med ro, sier Warren.

– For mye spekulasjon

Fallet i det kinesiske aksjemarkedet de siste ukene er det største i nøkkelindeksen siden 1992. Uroen ser også ut til å ha spredt seg til de regionale aksjemarkedene. Også i Tokyo, Taipei og Sydney falt børsene onsdag.

Mange har også rynket på nesen over Kinas grep for å stabilisere børsen.

– Kinesiske myndigheter har foretatt seg noen store grep, blant annet ved å drive pengeinnsprøytninger, senking av renten og andre tiltak, men uten at det har hatt noen særlig effekt. Det kommer av altfor mye spekulasjon på den kinesiske børsen, sier Warren.

Tidligere i juli kunngjorde kinesiske myndigheter at de vil undersøke om markedet blir manipulert.

Warren mener det er helt nødvendig for kineserne å fjerne det spekulative elementet fra børsene.

– Først da kan man få et sunt marked.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger