NRK Meny
Normal

Nesten ingen har tatt stilling til halvautomatiske våpen

Nesten ingen partier på Stortinget har tatt stilling til forbud mot halvautomatiske våpen, halvannet år etter at Gjørv-kommisjonen foreslo det.

Nesten ingen har tatt stilling til halvautomatiske våpen

SE VIDEO: Gjørv-kommisjonen foreslo at det bør bli et forbud mot halvautomatiske våpen. Halvannet år senere har nesten ingen partier bestemt seg for om eller når det skal skje.

22. juli-kommisjonen, ledet av Alexandra Beck Gjørv, mente at det bør bli et forbud mot halvautomatiske våpen.

Halvannet år senere har nesten ingen partier bestemt seg for om eller når det skal skje. Justisministeren vil ikke tidfeste når departementet legger frem forslag til ny våpenlov.

Leder i Kristelig Folkeparti (KrF), Knut Arild Hareide, forteller at våpenloven ikke er direkte omtalt i partiets program.

– Det blir KrFs stortingsgruppe som må ta en endelig beslutning, sier Hareide.

– Høyre har ikke konkludert, men dette er et av de mest konkrete forslagene fra Gjørv-kommisjonen, sier Anders B. Werp, nestleder i Justiskomiteen (H).

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

Riksadvokat Tor-Aksel Busch mener at det finnes gode alternativer til de halvautomatiske våpnene som bør ivareta jegernes interesser.

Foto: NRK

Ønsker fortgang i behandlingen av ny våpenlov

Hvert år kan politiet i Oslo beslaglegge flere hundre våpen. Flere av dem er halvautomatiske, blant annet rifler, hagler og pistoler.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil ha færre våpen i omløp og ønsker fortgang i behandlingen av en ny våpenlov.

– Vi har en våpenlov nå, men det er klart at vi ønsker fremdrift. Jeg håper den kommer ett skritt videre om ikke altfor lenge, sier Busch.

– Ingen konkret fremdriftsplan

Busch avviser skytternes og jegernes argument om at et totalforbud rammer lovlydige borgere - et argument som veier tungt for flere partier på Stortinget:

– Dette med halvautomatiske våpen påkaller åpenbart mye følelser i Norge, kanskje særlig i jegermiljøet. Nå er det - etter mitt syn - gode alternativer til de halvautomatiske våpnene som bør ivareta jegernes interesser. Jeg mener at et forbud kan være et tiltak for å få de farligste våpnene ut av kriminelle miljøer, sier Busch.

Men justisministeren vil ikke tidfeste når forslaget til ny våpenlov kommer:

– Dette betyr at vi har det under arbeid og at vi ikke har laget noen konkret fremdriftsplan, sier justis og beredskapsminister Anders Anundsen.

Justis og beredskapsminister

Justis og beredskapsminister Anders Anundsen vil ikke tidfeste når departementet legger frem forslag til ny våpenlov.

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger