Installerte rosa vipper gjennom grensemuren – ble fjernet

Flere rosa vippehusker er satt opp på en grensemur mellom Mexico og USA. Tanken med installasjonen er å lage et fellesskap mellom de to sidene.

Denne helgen kunne man se smilende meksikanske og amerikanske barn og voksne leke med hverandre.

På hver sin side av en grensemur.

Flere vippehusker ble installert på en stålmur på utsiden av El Paso i Texas og Ciudad Juárez i Mexico, skriver The Guardian.

Arkitektprofessor Ronald Rael ved Universitetet i Berkley og designprofessor Virginia San Fratello ved statsuniversitetet i San José står bak konseptet, som de først tenkte ut for ti år siden.

Til glede og begeistring

På en video arkitektprofessoren selv la ut på Instagram, med over 150.000 likerklikk, kan man se barn og voksne som leker med hverandre på begge sider av muren.

Ifølge Rael handler konseptet om «glede, begeistring og samvær ved grensemuren».

Han skriver også at handlingene som foregår på den ene siden, har en direkte konsekvens på den andre siden.

Ifølge The New York Times ble huskene fort fjernet fra muren – omtrent en og en halv time etter de var satt opp, fordi det ikke var søkt om tillatelse.

Sprer seg i sosiale medier

Selv om vippehuskene ikke var oppe lenge, har bildene fra hendelsen spredt seg internasjonalt.

Flere deler sin begeistring for prosjektet i sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

«Symbolet av vippehuskene er magisk. Et grensegjerde skal ikke holde oss unna våre naboer», skrev en journalist på Twitter.

Flere artister har brukt grensemurer til sine prosjekter. Blant annet et japansk kunstfellesskap som lagde et trehus i Tijuana i Mexico med skriften «USA besøkssenter» på.

Meksikansk soldat overvåker grensen

GRENSEVAKT: En meksikansk grensesoldat fulgte nøye med på grensen da vippehuskene ble tatt i bruk.

Foto: LUIS TORRES / AFP

Anstrengt forhold

Forholdet mellom USA og Mexico har vært svært anstrengt siden USAs president Donald Trump under sin valgkamp i 2016 kalte meksikanere voldtektsmenn og kriminelle, og varslet at han ville bygge en mur mot Mexico, som Mexico selv skulle betale.

4. juli nektet en ankedomstol Trump-administrasjonen å ta midler fra forsvarsdepartementets avdeling for narkotikabekjempelse for å bygge grensemuren mellom USA og Mexico sør i Arizona, California og New Mexico.

Ankedomstolen var splittet i sin kjennelse.

Donald Trump valgkampanje grensemur

KAMPSAK: Donald Trump har jobbet for en mur mellom Mexico og USA helt siden han ble president. Plakater med slagordet «fullfør muren»​​​​​​​ har blitt et kjent syn.

Foto: Leah Millis / REUTERS

Likevel ble det kjent denne helgen at Høyesterett nå godkjenner murpengene. Dermed kan byggingen av deler av muren fortsette.

Trump har flere ganger krevd at Mexico gjør mer for å stoppe migranter fra å krysse grensen.

SISTE NYTT

Siste meldinger