Inspektør vil ikke avhøres om Scandinavian Star

Den tidligere skipsinspektøren Flemming Thue Jensen sier han ikke vil la seg avhøre av norsk politi om Scandinavian Star-brannen for snart 26 år siden.

Flemming Thue Jensen / Passasjerfergen «Scandinavian Star» i brann i 1990

Den pensjonerte danske sjøfartsinspektøren Flemming Thue sier han ikke har tillit til norsk politi.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/Per Løchen / NTB

– Jeg synes norsk politi har en meget uheldig sak her. De har gjort mange ting feil, men det verste er at de selv har vært med å ødelegge for seg selv, sa danske Flemming Thue Jensen på en pressekonferanse i Oslo søndag i regi av Stiftelsen for Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star.

Han sier de ikke innse at brannen var sabotasje, og at han derfor ikke har tillit til politiet. Jensen var ikke nådig i sin kritikk av politiet da han møtte pressen på kontoret til advokat Sigurd Klomsæt.

– Jeg vil gjerne la meg avhøre av hvilken som helst politi, men ikke av norsk politi. Jeg er derimot villig til å stille opp i en rettssak: Jeg kan også stå frem for en kommisjon, men jeg nekter som sagt å møte norsk politi.

Ba Jensen kontakte politiet

Før dagens pressekonferanse kom både norske og danske pårørende med krav om at norsk politi må innkalle Jensen til avhør, skriver den danske avisen Politiken.

Til avisen sier Jan Harsem, som leder den norske støtteforeningen, at Jensens opplysninger går inn i kjernen av politiets etterforskning.

– Jeg håper at han også kommer i kontakt med politiet slik at de kan vurdere hans opplysninger, sier Harsem.

Sabotasje

Flemming Thue Jensen hevder at en av de to medlemmene sto bak grov sabotasje om bord.

Som en av de første granskerne om bord i den utbrente ferja etter brannen i april 1990, fant han raskt tegn til at brannen må ha blitt antent og at det måtte ha skjedd av noen med spesiell kjennskap til skipet, skriver NTB.

Han har i 26 år vært overbevist om at brannen som kostet 159 mennesker livet skyldtes sabotasje utført av to personer fra mannskapet, og ikke en tilfeldig pyroman som senere ble utpekt.

Da han gikk til politiet med sine funn og konklusjonen, fikk han derimot beskjed om at politiet utelukket at brannen kunne dreie seg om sabotasje.

– Det sørgeligste er at hadde de hørt på hva jeg sa, kunne antall mistenke reelt vært redusert fra 482 til tre personer. Det er i mine øyne den største skandalen, sa Flemming Thue Jensen på pressekonferansen.

Politiet: Etterforskning pågår

I en pressemelding fra politimesteren i Oslo skriver de at det i 2014 ble besluttet ny etterforskning i enkelte deler av Scandinavian Star-saken, og at den pågår fremdeles.

– Etterforskningen er planlagt avsluttet til sommeren. Informasjon fremkommet under pressekonferansen og i media vil vi ta med oss inn i den videre etterforskningen. Opplysningene vil bli sammenholdt med opplysninger som allerede foreligger i etterforskningsmaterialet, heter det i pressemeldingen.

Utover det finner Oslo politidistrikt det ikke naturlig å kommentere de uttalelser og påstander som fremkommer, særlig fordi etterforskningen fremdeles pågår.

Oslo politidistrikt vil selvsagt komme tilbake med detaljer og resultatet i etterforskningen når den er avsluttet.

159 mennesker mistet livet da det begynte å brenne om bord i ferja Scandinavian Star mellom Oslo og Frederikshavn i april 1990.

Scandinavian Star

159 mennesker mistet livet i brannen om bord i Scandinavian Star.

Foto: JOAKIM ROOS / AFP

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger