Hopp til innhold

Innvandrerbarn får sjeldnere psykiatrihjelp

Selv om barn med innvandrerbakgrunn ikke har mindre psykiske helseplager enn etnisk norske, får de sjeldnere hjelp av psykiatrien.

Dawit Shawel Abebe

BEKYMRET: Det er ikke mye som tyder på at barn og unge med innvandrerbakgrunn sliter mindre enn andre, sier Dawit Shawel Abebe.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Barn og unge med innvandrerbakgrunn bruker tjenestene i barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) sjeldnere enn etnisk norske barn og unge, ifølge en ny studie fra Nova.

Forskerne sjekket landsbakgrunn, blant annet fra Bosnia, Pakistan og Vietnam, opp mot informasjon fra pasientregisteret mellom 2008 og 2011. Studien er den første i sitt slag.

– Tallene viste at barn og ungdom med innvandrerbakgrunn bruker psykiatritjenesten sjeldent, forklarer forsker Dawit Shawel Abebe.

Og det er ikke mye som tyder på at forskjellene skyldes at barn med innvandrerbakgrunn sliter mindre psykisk enn etnisk norske, ifølge Abebe.

– Tidligere forskning i Norge viser at innvandrerbarn og ungdom har oftere eller like ofte psykiske problemer sammenlignet med etnisk norske barn og ungdom.

Tabu

Ifølge Leoul Mekonen, studieleder ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse øst og sør, er dette et mønster vi ser i flere vestlige land.

Leoul Mekonen

IKKE OVERRASKET: – Det er kunnskapsmangel rundt psykisk sykdom i noen innvandrermiljøer, sier Leoul Mekonen.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Når man kommer fra en kultur hvor psykiske problemer er knyttet til skam, tabu og stigma, bærer du det med deg, sier Mekonen.

Kunnskapsmangel rundt psykisk sykdom og hva helsevesenet kan hjelpe med er en viktig årsak, mener Mekonen. Helsevesenet kan spre kunnskap og endre holdninger, sier han.

– Uten åpenhet og uten bevisstgjøring av innvandrerbefolkningen tror jeg ikke vi kan forandre trenden.

OPPDATERT 07/12/2022: En tidligere versjon av denne saken hadde intervju med en kilde som fortalte om sin psykiske sykdom. Dette er intevjuet er fjernet fra saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger