Hopp til innhold

Familielivet stanset av inntektskrav

Den norskgifte, nybakte faren Isaac må ut av landet i morgen. Amerikaneren får ikke bli i Norge fordi hans norske kone tjente for lite i fjor.

Den norskgifte, nybakte faren Isaac må ut av landet i morgen. Amerikaneren får ikke bli i Norge fordi hans norske kone tjente for lite i fjor.

SE VIDEO: Mathilde og Isaac traff hverandre under studier i Kina. Nå er de blitt foreldre til vesle Olivia.

Norske studenter i utlandet har liten eller ingen mulighet til å etablere familie i Norge, hvis de treffer en utenlandsk partner under studiene.

Årsaken er kravet til inntekt, og nå vil Norge skjerpe dette kravet.

Mathilde Hallingstad Prenevost og Issac Ashley Prenevost traff hverandre da de studerte i Kina. De giftet seg i Norge i juli 2012, da Isaac kom til landet. Dattera ble født to måneder senere.

Da norske Mathilde studerte i Kina kunne ikke hun jobbe og tjene penger, i alle fall ikke 242.000 kroner. Det er den inntekten den norske stat krever for at hun skal være i stand til å forsørge sin mann her i Norge. Dermed ser det ut til at Isaac, som er amerikansk statsborger, må forlate landet.

Forstår at Norge vil unngå velferdsnyltere

– Jeg ble kjempesjokkert over å ikke få oppholdstillatelse, siden jeg har både en datter og en kone her, og at vi begge ønsker å jobbe, sier Isaac.

Kona Mathilde legger til at hun forstår at Norge vil forsikre seg om at Isaac ikke kommer hit for å leve på penger fra den norske stat. Hun understreker at de begge to har lyst til å jobbe.

Camilla Bilstad Johannessen

Camilla Bilstad Johannessen.

Foto: NRK

Men de er ikke alene om å møte slike hindringer. Stadig flere havner i samme situasjon, ifølge Grenseløs Kjærlighet, en organisasjon som jobber for familiegjenforening.

Foreslår å heve kravet til inntekt

– Kravene er for strenge sånn som det er nå, det splitter opp for mange, sier Camilla Bilstad Johannessen, som er styremedlem i organisasjonen.

Hun mener det er et paradoks at nordmenn oppfordres til å studere i utlandet, når det kan bli så vanskelig å etablere et familieliv etterpå.

Og lettere skal det ikke bli, for nå foreslår Justisdepartementet å heve kravet til tidligere inntekt med 20.000 kroner.

– Det er ikke urimelig å stille krav om et noe høyere inntektskrav når man finner en ny partner man skal ha til Norge, sier statssekretær Pål K. Lønseth.

Fikk nytt avslag - må reise ut i morgen

Det kan riktignok gjøres unntak for dette kravet hvis studenten har opptjent minst 60 studiepoeng, men det hjelper ikke det norsk-amerikanske paret.

Det nye året startet ikke med gode nyheter. Familien har fått avslag på klagen de sendte til UDI, og Isaac må derfor reise ut av landet - i morgen.

– Jeg opplever nesten at vi blir tvunget til å flytte fra hjemmet vårt, sier Mathilde.

Brudebilde

Selv om de er gift og har barn, får ikke Isaac bli i Norge.

Foto: NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger