Innså tidssprekken rett før påske

Det var først like før påske at Gassnova skjønte at tidsfristen for CO2-rensing ved gasskraftverket på Mongstad ville sprekke.

Oljeraffineriet på Mongstad, Hordaland.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Gassnova arbeidet sammen med Statoil ut fra en målsetting om å levere beslutningsunderlaget i 2010.

– Det var først ved påske vi måtte erkjenne at arbeidsprogrammet var for omfattende til at vi kunne rekke det, sa Ola Rønning, som er viseadministrerende direktør i Gassnova, under Debatten i NRK i kveld.

Rønning mente derfor det var forsvarlig å be om utsettelse, blant annet på grunn av at testanleggende ennå ikke er i drift.

Dårlig mottakelse

Utsettelsen har ikke blitt tatt godt imot av opposisjonen på Stortinget, som har gitt tydelig uttrykk for at de er misfornøyde med regjeringas håndtering av prosjektet.

Stoltenberg måtte tidligere denne uka redegjøre for utsettelsen i Stortinget, og fikk hard medfart av opposisjonspolitikerne. De kalte ham klimafiendtlig og beskyldte ham for å lyve.

Vil ikke trekke utslippstillatelsen

Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim kommer ikke til å trekke tilbake utslippstillatelsen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Opposisjonen har blant annet stilt spørsmål om regjeringa allerede før valget visste at tidsfristen for Jens Stoltenbergs månelanding ville sprekke, men at de valgte å ikke si noe.

Kristelig Folkeparti mener Miljøverndepartementet, med Erik Solheim i spissen, bør trekke tilbake utslippstillatelsen, og begrunner det med at regjeringas utsettelse har endra vilkårene for prosjektet.

Miljøvernminister Erik Solheim sier imidlertid at han ikke vil trekke tilbake utslippstillatelsen til gasskraftverket, dette til tross for at renseprosjektet er utsatt.

– Utslippstillatelsen er en del av programmet for å få til rensing på Mongstad. Det å trekke utslippstillatelsen gir bare mening dersom vi ikke skal utvikle fullskala karbonfangst og lagring. Men vi skal gjennomføre dette prosjektet, sa Solheim under den direktesendte debatten.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger