Hopp til innhold

Jensen-kontakt innrømmer smugling av 450 kilo hasj

Gjermund Cappelen, som kobler polititoppen Eirik Jensen til den grove korrupsjonssaken, har lagt kortene på bordet og innrømmet mye større mengder hasjsmugling enn tidligere i politiavhør.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen (innfelt)

INNRØMMER: Eirik Jensens (innfelt) kontakt Gjermund Cappelen skal ha innrømmet smugling av minst 450 kilo hasj i fjor høst. Jensen er under etterforskning for å ha samarbeidet med Cappelen i en årrekke. Jensen skal ikke ha noe med høstens innførsel å gjøre, ifølge Cappelens forklaring i politiavhør.

Etter det NRK kjenner til skal Eirik Jensen-kontakten Gjermund Cappelen nylig ha forklart i politiavhør at han står bak innførselen av flere hundre kilo hasj.

Han skal også ha erkjent å ha medvirket til dette. Den totale mengden han nå har erkjent skal være på rundt 450 kilo hasj. Tidligere har han «bare» erkjent smuglingen av mellom 80 og 90 kilo hasj.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Smuglet i november

Benedict de Vibe

BEKREFTER: Cappelens forsvarer Benedict De Vibe bekrefter overfor NRK at hans klient har erkjent innførsel av store mengder hasj.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Det er riktig, min klient erkjenner å ha innført ett stort parti hasj fordelt på to innførsler. Dette skjedde i november i fjor, sier Cappelens forsvarer Benedict De Vibe til NRK.

Ifølge straffelovens paragraf 162, kan overtredelse straffes med fengsel fra tre til 15 år. Under særdeles skjerpende omstendigheter kan fengsel inntil 21 år idømmes.

De Vibe ønsker ikke å si så mye mer om saken.

Det er Spesialenheten som etterforsker korrupsjonssaken mot Eirik Jensen, mens Asker og Bærum politidistrikt, som i all hemmelighet, etterforsker den omfattende narkotikasaken, hvor Cappelen er antatt å være hovedpersonen.

– Dette er en sak vi prioriterer, og som fortsatt er under etterforskning. Det har vært masse i media allerede, men vi ønsker ikke å kommentere saken, så jeg vil verken bekrefte eller avkrefte informasjonen. Dette av hensyn til bevisforspillelsesfaren, sier politiadvokat Janne Danielsen i Asker og Bærum politidistrikt til NRK.

– Ikke overrasket

Jens-Ove Hagen, forsvarer for Eirik Jensen

IKKE OVERRASKET: – Jeg anser Cappelens troverdighet som dårlig, sier Eirik Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Cappelens innrømmelse går ut over hans egen troverdighet, mener Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen.

– Det overrasker meg ikke. Tatt i betraktning de ville påstandene han har fremsatt tidligere, om at min klient har hjulpet med import av hasj i et stort omfang, anser jeg hans troverdighet som dårlig, sier han til NRK.

Innførslene av de to partiene hasj skal ha vært på i underkant av henholdsvis 330 kilo og rundt 115 kilo. Cappelen har tidligere forklart at han har fått hjelp av Jensen med smugling av narkotika i en årrekke. Jensen, som er siktet for grov korrupsjon, har hele tiden nektet straffskyld. Han er også siktet for brudd på våpenloven.

Helt i slutten av mai ble han løslatt fra varetektsfengsling, hvor han satt i over tre måneder etter at han ble pågrepet av væpnet politi.

I fengslingskjennelsen fra 20. mai fra Oslo tingrett går det også frem at Cappelens troverdighet er noe svekket. I kjennelsen heter det blant annet:

Retten: Kontantinnskudd på 300.000

Lysaker stasjon (mørkt bilde)

PENGEOVERLEVERING: På en japansk restaurant ved Lysaker stasjon utenfor Oslo fikk Gjermund Cappelen overlevert i underkant av én million kroner i kontanter i fjor høst. Dette var ment som betaling for en del av en narkotikainnførsel til Norge fra Nederland.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

«(...). Videre har rette merket seg at Jensen heller ikke synes å ha noen forklaring på hvorfor han kvittet seg med en telefon som han hadde brukt i kommunikasjon med Cappelen. På den annen side viser retten også til dokumenter som styrker Jensens forklaring og kan indikere et motiv for Cappelens anmeldelse av Jensen».

I samme kjennelse kommer det også frem mistenkelige handlinger fra Jensen.

«Spesialenheten har videre vist til at Jensen over en fire års periode har gjort kontaktinnskudd for til sammen rundt kr 303.576 forskjellige steder, noen ganger flere innskudd på samme dag. To beløp ble satt inn dagen etter at han hadde hatt møte med Cappelen».

For uten Cappelen sine forklaringer mener Spesialenheten at de har gode beviser mot Jensen. Deriblant:

  • SMS-kontakt med narkosiktede Gjermund Cappelen.
  • Beslag av kontanter, overlevering av penger.
  • Byggingen av et baderom.

– Vi mener SMS-utvekslingene vi sitter på underbygger mistanken om et straffbart samarbeid mellom siktede og bærumsmannen, sa etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten i et intervju med NRK forrige uke.

Hagen ønsker ikke å kommentere om de siste opplysningene i Cappelens tilståelse vil ha noe å si for Jensens sak.

AKTUELT NÅ