Hopp til innhold

Innrømmer IOC-fiasko hvis Russlands OL-tropp blir stor

IOC-medlem Gerhard Heiberg sier det har gått «riktig galt» hvis Russland klarer å sende en stor tropp til OL i Rio.

Gerhard Heiberg under OL i London

Gerhard Heiberg mener Russland de facto er utestengt fra OL.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Russland har systematisk dopet sine idrettsutøvere over flere år. Likevel vil ikke IOC utestenge landets idrettsutøvere fra OL i Rio som begynner om noen dager.

De har dumpet hele avgjørelsen på den enkelte idretts særforbund, og sier selv at tiltakene deres i praksis betyr at Russland de facto er utestengt.

Det internasjonale friidrettsforbundet har allerede utestengt utøverne i sine idretter, med åpning for å unnta dem som har trent i utlandet.

Godkjenner russere «en masse»

Samtidig godkjenner enkelte særforbund russiske utøvere i rekordfart.

Det internasjonale tennisforbundet brukte for eksempel bare noen små timer etter IOCs avgjørelse på å bestemme seg for å godkjenne alle de syv russiske tennisspillerne som er påmeldt til lekene. Det samme er tilfellet for en del bueskyttere.

Nå gjenstår det å se hvor mange av de rundt 400 russiske utøverne som er påmeldt til OL i Rio som faktisk får være med.

Solheim

Daglig leder i Antidoping Norge, sier doperne ler av IOC-avgjørelse.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, har sagt til NRK at doperne ler når de får se reaksjonen fra IOC.

– Det som er viktig for oss er hvordan disse russerne skal bevise sin uskyld. Til nå har de jo fremstått som helt rene. De har levert ren prøve på ren prøve fordi de har manipulert laboratorie og prøvetaking. Det jeg er redd for at det er denne type prøver som skal bli brukt som bevis, sier Solheim.

Paradoksalt nok gjør IOC sin avgjørelse at en av de eneste så langt som helt sikkert ikke får være med, er Julia Stepanova som varslet om den omfattende doping i russisk idrett.

Heiberg håper på liten russisk OL-tropp

Heiberg er ikke redd for at særforbundene skal være for rause med godkjenningene. Han sier særforbundene skal rapportere inn utøvere som kan være med, men at det er IOC som skal gi den endelige tillatelsen til deltakelse.

Er du enig i at det har gått riktig galt hvis Russland får godkjent si 300 deltakere til OL i Rio?

– Ja, det er jeg helt enig i, sier Heiberg før han fortsetter:

– Vi får vente å se hvordan dette går. Det kan gå galt, men jeg håper og tror at det kan gå riktig bra. Vi har satset på at russerne er utestengt med visse små unntak. Jeg håper vi kommer i land og at dette blir en suksess. Våre intensjoner er gode, så la oss vente og se hvor vi da står.