– Mente sannheten måtte fram

Torstein Viddal lastet opp Breiviks forsvarstale, og innrømmer overfor NRK at han la opp en video med lyden av den terrortiltaltes siste bemerkninger i rettssaken den 27. juni.

Torstein Viddal

Torstein Viddal lastet opp klippet 27. juni, men tok det vekk tidligere i dag.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Mannen som har vært engasjert i ulike organisasjoner rundt politikk og meninger sier til NRK at han tar fullstendig avstand fra Breiviks handlinger, men at han følte at det var riktig å publisere det Breivik sa i slutten av rettssaken.

– Jeg mente sannheten måtte fram, sier Torstein Viddal til NRK.

Han innrømmer å være den som la ut videoklippet med opptak av hele den 45 minutter lange forsvarstalen terrortiltalte Anders Behring Breivik holdt på slutten av rettssaken i Oslo tingrett.

– Jeg lastet opp dette den 27. juni, og det har ligget der siden da, sier Viddal om videoen som lå på nettstedet Youtube.

Faksimile fra Breiviks forsvarstale på Youtube

FORTSATT PÅ NETT: Den første videoen med opptak av Breiviks forsvarstale er gjort inaktiv på Youtube, men det har dukket opp flere kopier som denne (sladdet av NRK).

Videoen inneholder et lydopptak av Breiviks uttalelser i retten med et ledsagende bilde av terroristen. I dag ble videoen tatt ned fra brukeren på nettstedet.

Les om forsvarstalen: Breivik: – Mine brødre planlegger neste angrep

– I dag klokken 11 valgte jeg å fjerne opptakene fordi det ble oppstyr rundt dette. Fram til i dag har jeg ikke fått kommentarer eller reaksjoner på publiseringen, sier han som første lastet opptaket opp på nettet.

Videoen er derimot ikke borte fra nettet selv om den første utgaven er gjort inaktiv. Flere kopier har dukket opp på Youtube og andre fildelingssider rundt om på nettet.

– Trodde ikke det var ulovlig

Under rettssaker er det i Norge i utgangspunktet ulovlig å ta opp eller kringkaste lyd og bilde. Hovedregelen står i Domstolloven, og det er bare ved konkrete unntak at det kan filmes eller tas opp lyd i norske rettssaler.

Torstein Viddal

Torstein Viddal forklarer selv at han ikke trodde det var ulovlig å legge ut lydklippet.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Under rettssaken mot Anders Behring Breivik har dommerne gitt flere tillatelser basert på unntaksreglene, men alle uttalelser fra Breivik har vært unntatt og skulle ikke tas opp eller sendes på tv eller nett.

Viddal var medlem i et politisk parti fram til 2010, men er nå utmeldt og identifiserer seg ikke lenger med partiet.

Selv trodde han ikke lydopptaket han la ut var ulovlig.

– Jeg har publisert lydklipp, og jeg trodde at loven som setter restriksjoner bare gjaldt videoklipp, sier Viddal som innrømmer at han ikke har tenkt så mye på konsekvensene.

– Helt feil om han blir dømt utilregnelig

Viddal begrunner publiseringen av Breivik-opptaket med at han er veldig kritisk til hvordan retten har stoppet all kringkasting av ham, og slik han ser det må Breivik være tilregnelig.

Han var selv til stede i Oslo tingrett under deler av rettssaken.

– Videoen ble lastet opp fordi jeg selv oppfattet Breivik som tilregnelig og klar, sier Viddal til NRK.

Det var derfor videoen endte på Youtube.

– Nå frykter jeg at han blir kjent utilregnelig av retten. Noe jeg mener er helt feil, og derfor valgte jeg å laste opp opptakene slik at folk flest skal kunne gjøre seg opp sin egen mening om Anders Behring Breivik, sier han.

Selv mener han det er viktig at Breivik dømmes som tilregnelig - og til fengsel eller forvaring.

– Jeg mener det er helt feil om han skal bli kjent utilregnelig, sier Viddal.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger