– Regjeringen svikter studentene i Oslo

Studenter i Oslo mener regjeringen svikter UiO-studentene i statsbudsjettet. Norsk studentorganisasjon, og kunnskapsministeren, kaller det derimot en historisk dag.

13590854

SPARETILTAK: Regjeringen vil spare over 250 millioner kroner på å øke studielånsrenten og avvikle reisestipendet.

Foto: Frank May / NTB

Både nåværende studenter og tidligere studenter vil merke endringene regjeringen foreslår, hvis regjeringen får det som de vil.

Studielånsrenten øker med 0,35 prosentpoeng. I tillegg vil regjeringen avvikle reisestipendet til reiser i Norge og Norden.

Reaksjonene renner inn på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Forslagene studentene derimot liker litt bedre er disse:

  • Regjeringen fortsetter satsingen på studentboliger, og foreslår tilskudd til 2200 nye studenthybler
  • Regjeringen foreslår gradvis innføring av elleve måneders studiestøtte

– Dette er et historisk budsjett, fordi vi starter opptrappingen av 11 måneders studiestøtte. I tillegg har vi rekordhøy bygging av studentboliger, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK.

Men skal vi tro reaksjonene, veier ikke det opp for økt rente og kutt i reisestipend.

Laster Twitter-innhold

– En hån

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo mener regjeringen svikter studentene ved universitetet. De savner en satsning på nedslitte universitetsbygg og er bekymret for finansieringen av UiO.

– Studentene blir skadelidende for at regjeringen ikke har funnet en god løsning for å finansiere etterslepet på vedlikehold, sier leder for Studentparlamentet ved UiO, Hans Christian Paulsen, i en pressemelding.

De er heller ikke fornøyd med tilskuddet til 2200 nye studentboliger. Lederen av Velferdstinget i Oslo og Akershus er enig:

– Det er en hån mot studentene. Når det står over 15.000 studenter i boligkø ved studiestart, og nesten 7000 av disse vil bo i Oslo og Akershus så må det gis tilskudd til minst 4000 nye studentboliger, sier Aleksander Gjøsæter.

Universitetet i Oslo

STUDIESTED: Universitetet i Oslo. Studentparlamentet her vil ha mer penger til oppussing og vedlikehold.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Heller ikke Håkon Randgaard Mikaelsen ved Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen er nådig:

– Dette budsjettet er både et kortsiktig og et langsiktig svik av kunnskapssamfunnet. Det blir rett og slett dyrere for alle å ta utdanning.

Mer studiestøtte

Marianne Andenæs

RIKTIG RETNING: Marianne Andenæs i NSO kaller statsbudsjettet et steg i riktig retning.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Norsk studentorganisasjon er derimot godt fornøyd med statsbudsjettet. Som forventet foreslår regjeringen å innføre første trinn i en gradvis innføring av elleve måneders studiestøtte i løpet av fire år. Det vil koste rundt 600 millioner kroner.

– Regjeringen fortsetter å bedre studentøkonomien selv i et stramt budsjettår. Det er en historisk viktig dag for studentbevegelsen når vi endelig kan starte på første etappe mot elleve måneders studiestøtte, sier Marianne Andenæs, leder i NSO, i en pressemelding.

Kunnskapsministeren: – Folk kommer bedre ut av det

Torbjørn Røe Isaksen

MINISTER: Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Kunnskapsministeren synes ikke kritikken fra studentene i Oslo og Bergen er rimelig.

– Dere øker studielånsrenten med 0,35 prosentpoeng. Det blir altså dyrere å ha utdanning?

– Det betyr at man må betale bittelitt mer for lånet sitt, cirka 400-500 kroner mer i året for en student med lengre utdanning. Men sett i sammenheng med det vi gjør på studentfinansiering og ikke minst på skattesiden, så er det ikke tvil om at folk flest, også de som har studielån, kommer bedre ut av dette enn de gjorde i fjor, sier Røe Isaksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger