Nå må du vise fingeren for å få pass

Fra og med i dag må du avgi fingeravtrykk for å få utstedt nytt pass. Ordningen skal gjøre det enklere å forhindre svindel.

Norsk pass
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Innføringen av fingeravtrykkene er et krav fra EU og skal bidra til å gjøre passene sikrere.

Nye automater

De som fra i dag av oppsøker politiet for å få utstedt nytt pass må i tillegg til å la seg avbilde og skrive en elektronisk signatur også avgi avtrykk fra pekefingrene på begge hender.

Video Innfører fingeravtrykk i pass

NETT-TV: Se hvordan den nye passautomaten fungerer.

– Fingeravtrykk innføres som en ytterligere sikkerhetsinnretning i passene for å unngå at feil personer bruker passet, sier politiinspektør Bjørn Vanvik ved Oslo politidistrikt til NRK.

Politiet har nå installert nye pass-automater som tar bilde av kundene. I tillegg må de skrive signaturen sin på skjermen og avlese fingrene. Dette lagres i en chip i passet som kan avleses i sikkerhetskontrollene ved grensene.

Ingen hast

Men om passet ditt fortsatt er gyldig, er det ingen hast med å oppsøke politiet for å avgi fingeravtrykk, forteller Vanvik.

– Man trenger ikke å få et nytt, med mindre man ikke har et maskinlesbart. Disse er fortsatt gyldig for innreise i USA, forteller Vanvik.

Om du nylig har fått utstedt nytt pass kan du dermed vente i 10 år før du må frem med fingeren hos politiet.

Lagres ikke i register

Den nye teknologien skal gjøre det vanskeligere å forfalske pass. Straffesaksregisteret viser rundt 100 kriminalsaker hvor det ble brukt falskt pass i første halvdel av 2009.

Datatilsynet har tidligere kritisert regjeringen fordi Justisdepartementet i sitt opprinnelige utkast foreslo at fingeravtrykk også skulle lagres i det sentrale passregisteret. Regjeringen har nå trukket dette, og vil beholde fingeravtrykk kun i passene, uten at noe lagres i sentrale registre.

– Det er kun i chipen i passet det er lov å lagre dette, understreker Vanvik.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger