Hopp til innhold

Ingvar Carlsson minnes Utøya

Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson var på Utøya for første gang i 1960. Massedrapene under AUFs sommerleir har gjort et sterkt inntrykk.

Ingvar Carlsson og Gro Harlem Brundtland

Daværende svensk statsminister Ingvar Carlsson besøker sin norske kollega Gro Harlem Brundtland i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

I 1960 var Ingvar Carlsson styrmedlem i SSU, AUFs svenske søsterorganisasjon. Han var Utøya sammen med 500 andre SSU-ere på en felles leir med AUF.

- For meg personlig blir bildene jeg har sett fra Utøya ekstra plagsomme fordi jeg er en av de veldig mange som har vært der og opplevd teltene, sangene, gleden og samhørigheten. Det er som Jens Stoltenberg har sagt: Utøya forandret seg fra et paradis til et helvete i løpet av fredagskvelden. Slik opplever jeg det også, sier Carlsson.

Stranden på Vik

Ingvar Carlsson besøkte Utøya for første gang i 1960.

Foto: Atle Haglund

Ingvar Carlsson er 76 år gammel. Han overtok som statsminister etter at Olof Palme ble drept 28. februar 1986. Han var statsminister i to perioder fram til 1996.

Kona fikk rett

- Kona mi og jeg hørte på radioen fredagskvelden. Først hørte vi om angrepet i Oslo. Deretter kom meldingen om at det var skyting på Utøya. Da sa kona mi: Tenk om det er Utøya som er hovedmålet? Det var vanskelig å tro, men dessverre hadde hun jo rett.

Ingvar Carlsson har allerede vært på en minnemarkering sammen med blant andre den svenske kongefamilien. I dag skal du holde en tale til unge partifeller.

- Hva har du tenkt å si til svensk ungdom i dag?

- Mot slutten av talen har jeg tenkt å henvende meg til AUF-erne og minne dem om at den 28. februar 1986 ble Olof Palme drept. Jeg, som hans nære venn og kollega i 30 år, fikk etterfølge ham. Da var en av mine tanker at jeg ikke skulle bli en kopi av Olof Palme. Det ville ikke ha fungert. Jeg ville heller utvikle meg selv og bli en så bra partileder som mulig og framfor alt leve opp til de vurderinger og ideer som var Olof Palmes. Det var for meg den beste måten å hedre ham på.

- Jeg kommer til å si til AUF-erne at de ikke kan bli kopier av sine døde kamerater. Ved å stå for AUFs ideer og arbeide for AUFs organisasjon og styrke den, kan de best hedre sine døde kamerater fra Utøya. Det blir oppfordringen på slutten av min tale i dag.

Til Utøya i tankene

- AUF-erne i Norge har sagt at de skal ta Utøya tilbake. Hva syns du om det?

Regjeringskvartalet

Som statsminister var Ingvar Carlsson ofte på besøk i den nå utbombede høyblokka i regjeringskvartalet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

- Jeg kommer også til å kommentere det i talen, og si at når AUF-erne går i land på Utøya igjen, så kommer vi svensker som har vært der tidligere til symbolsk å være med dem. Vi håper AUF-erne vil kjenne at vi fins der på en måte når de kommer tilbake.

- Har du vært i kontakt med noen av dine norske partivenner siden terrorangrepet?

- Ja, jeg har vært i kontakt med flere, seinest i går med Gro Harlem Brundtland og Martin Kolberg. Jeg har mange venner i Norge, politikere og andre. Jeg var jo i Norge hvert år i min aktive tid. Siden jeg gikk av som statsminister i 1996 har min kone og jeg vært på ferie i Norge hvert år, så vi kjenner mange, både kjente nordmenn og mennesker vi har truffet privat i ulike sammenhenger.

- Tror du at Norge kommer til å være det samme når den den første fasen med sorg er over og hverdagen kommer tilbake?

- Etter drapet på Olof Palme sa jeg selv at Sverige aldri blir det samme igjen. Det er sant på en måte, følelsesmessig og psykologisk, men det er jo ikke slik at det vi syns er så viktig i Norge og Sverige; åpenheten, demokratiet, folkebevegelsesdemokratiet er borte. Det har ikke forsvunnet i Sverige, og kommer heller ikke til å forsvinne i Norge. Det blir sikkert sterkere, og det er jo den oppfordringen som har kommet både fra AUFs- og moderpartiets ledelse. Paradokset kan bli, sett fra gjerningsmannens synspunkt, at det i stedet blir en sterkere oppslutning om de verdier han angrep.

Fundamentalister farlige

- Er det noen diskusjon i Sverige om de høyreekstreme kreftene der?

- Den diskusjonen har vi hatt lenge. Dette blir bare en ytterligere påminnelse om at de nasjonalistiske fremmedfiendtlige, antiislamske kreftene i Europa er villig til å gå svært langt for å bekjempe sine motstandere, til og med drepe sine medmennesker. Dette er et veldig alvorlig problem som har fått et ekstremt tydelig uttrykk i det som skjedde i Norge.

- Har Europa vært for opptatt av islamistisk terrorisme på bekostning av nasjonalistisk høyreradikal terror?

- Ja, slik er det. Så snart noen med islamsk tro har begått en forbrytelse, så har man stemplet den troen. Det er jo ikke på samme måte med personer med kristen tro som gjør noe galt. Man stempler ikke hele kristenheten av den grunn. Vi må huske på at det er ekstremistene, fundamentalistene, som vi må reagere mot, ikke mot de mange med politiske oppfatninger til høyre eller venstre, eller de mange religiøse av en eller annen tro. Det er jo ikke de som er farlige, men ekstremistene på den ene eller andre side.

- Hva ville du ha sagt til Jens Stoltenberg dersom han sto foran deg?

- Vi er med dere, vi står sammen med det norske folket. Vi har aldri følt at vi er to ulike land, men vi er naboer. I dag er det en nabo som sørger sammen med det norske folk. Vi håper at det norske folk vil lykkes med å gjennomføre det budskap Jens Stoltenberg har gått ut med om at det frie norske samfunnet skal bestå.

AKTUELT NÅ