Hopp til innhold

Terrorberedskap: Ingen vet hvem som må ta gigantregningen

Til nå har terrorberedskapen kostet flere titalls millioner, men politidirektøren og justisministeren vet ikke hvem som skal betale.

Ingen vet hvem som må ta gigantregningen.

HVEM SKAL BETALE: Til nå har terrorberedskapen kostet flere titallsmillioner, men politidirektøren og justisministeren vet ikke hvem som skal betale. Over hele landet har politiet stått parat siden terrortrusselen ble kjent forrige torsdag.

Politiet er nå synlige i gatene, politiet er på plass på flyplassene og politiet vokter grenseovergangene.

Siden PST slo terroralarm forrige torsdag, har politiet stått på tå hev for å beskytte befolkningen 24 timer i døgnet.

Dette har også kostet dyrt – flere titalls millioner kroner er den foreløpige regningen, ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Men hvem skal ta regningen? Politidirektoratet, politidistriktene, regjeringen eller skattebetalerne?

Humlegård

VET IKKE: Politidirektøren sier økonomi ikke har vært et spørsmål når det nå handler om å beskytte befolkningen mot terror.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Vi har ikke diskutert hvordan denne regningen skal gjøres opp, men vi har ikke hatt noe annet valg enn å beskytte befolkningen i disse dagene, svarer Humlegård.

Heller ikke justisministeren vet hvem som skal ta regningen, og sender ansvaret over til finansministeren.

– Tar ikke pengediskusjonen nå

– Vi er i god dialog med finansministeren. Vi er tydelig på at det er viktig å sikre borgernes sikkerhet og trygghet, så får vi ta diskusjonen om pengene etterpå, sier Anundsen til NRK.

Justisminister Anders Anundsen

VET IKKE: Heller ikke justisministeren vet hvem som skal ta regningen, og sender ansvaret over til finansministeren.

Foto: Per Onsheim / NRk

I går kunne han ikke ikke love mer penger til beredskap.

Mandag sier Anundsen det er for tidlig å si nøyaktig hvor mye penger terrortrusselen har kostet, mens politidirektøren påpeker at det vil ta tid før den totale kostnadsoversikten er klar – også fordi terrortrusselen fortsatt er reell.

Humlegård understreker at de ikke har brukt mer ressurser enn det som har vært nødvendig.

Bevæpnet politi patruljerer Oslo S fredag

VET IKKE: Til nå har terrorberedskapen kostet flere titallsmillioner, men politidirektøren og justisministeren vet ikke hvem som skal betale. Over hele landet har politiet stått parat siden terrortrusselen ble kjent forrige torsdag. Her patruljerer bevæpnet politi på Oslo S på fredag.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Viktig å beskytte oss mot terror

Selv om politiet nå gradvis trapper ned beredskapen, er det foreløpig uklart hvor lenge bevæpnet politi vil vokte grenseoverganger og kontroll på flyplasser.

– Det er viktig å forebygge oss mot terror, men det er klart det koster å ha så mye ekstra politi på jobb. Dette har vært svært ressurskrevende, sier Humlegård.

Han understreker at det ikke er millionbeløpet som fører til at politiet nå trapper ned, men at dette er basert på tiltak fra PST.

Har vi råd til flere slike runder med terrorberedskap?

– Vi har ikke hatt noe annet valg slik situasjonen har vært nå. Skal vi ha den politiberedskapen som en trusselsituasjon krever, så er vi helt avhengige av å ha politiressurser ute. Nå får vi håpe at vi kan avvikle dette så fort som mulig, og det blir lenge til neste gang, sier politidirektør Humlegård.

AKTUELT NÅ