Hopp til innhold

Maria Amelie er på vei til Moskva

Oslo byfogdembete ba om et rettsmøte for å vurdere en mulig utsettelse av uttransportering av Maria Amelie. Men UNE ville ikke stoppe gjennomføringen av reisen.

Video 22e3185e-03db-472a-87a4-d12552151657.jpg

NETT-TV: Her går Maria Amelie og kjæresten om bord i flyet fra Aeroflot.

Maria Amelie og Eivind Trædal

Her sitter Maria Amelie og kjæresten om bord på flyet.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Like før klokken 13.30 gikk Maria Amelie sammen med kjæresten og to politifolk opp trappen til Aeroflot-flyet som tar dem til Moskva.

NRKs reporter Morten Jentoft er om bord i flyet og sier det var spenning helt til det siste.

– Eivind Trædal var innstilt på å reise og forholdt seg realistisk til det. Han sa at han er glad for at han får være med. De skal bo hos noen bekjente i Moskva, sier Jentoft som skal være med på reisen.

Maria Amelie ble pågrepet av Politiets utlendingsenhet ved 09.30-tiden i dag da hun møtte opp for sin daglige meldeplikt.

NRKs reporter rapporterer fra flyet.

Kvinnens advokat Brynjulf Risnes gjorde i formiddag et siste forsøk på å stanse hjemsendelsen og ba Oslo byfogdembete utsette den på grunn av opplysninger om hennes fortid som har kommet fram de siste dagene.

Går som normalt

En drøy time før avgang meldte NTB at Oslo byfogdembete ber om et rettsmøte for å vurdere en mulig utsettelse av uttransporteringen.

Men Utlendingsnemnda sier til NRK at uttransporteringen vil gå som normalt.

– UNE har ikke fått beskjed fra Oslo byfogdembete om å stanse uttransporteringen, og UNE har heller ikke selv funnet grunn til å stanse den, sier informasjonssjef Bjørn Lyster til NRK.

Fagfolkene i nemnda satt i ettermiddag i møte for å diskutere den siste utviklingen i saken, men bestemte seg for å fortsette hjemtransporten på tross av det varslede rettsmøtet.

Begjæringen fra Risnes kom for sent til at det var mulig å kalle inn til et rettsmøte før Maria Amelie skulle sendes ut av Norge. Risnes forsøkte like før flyavgang å få begjæringen til å bli behandlet umiddelbart uten rettsmøte, men dommeren mente saken var for kompleks til at det var mulig.

– 40 minutter igjen - vi aner ingenting

– Det er naturlig at Utlendingsnemnda nå stanser utsendelsen, skrev Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes i en tekstmelding til NRK.no da nyheten om rettsmøtet ble kjent.

Kjæresten Eivind Trædal som også er med på flyet, var forsiktig optimist da NRK fortalte ham om rettsmøtet.

– Det er 40 minutter igjen. Vi aner ingenting. Håper på hva som helst som kan gjøre dette bedre, skrev Trædal i en tekstmelding like før klokka 13.

Video - Vi får gjøre det beste ut av det

NETT-TV: Maria Amelies kjæreste Eivind Trædal håpet inntil det siste hun skulle få bli Norge.

Men like etter klokken 13.35 takset Aeroflot-flyet ut på rullebanen med Maria Amelie om bord og tok av i retning Moskva.

AKTUELT NÅ