Hopp til innhold

Ingen oversikt over krigsskadde

Forsvaret har ingen oversikt over hvor mange soldater som har blitt alvorlig skadet i utenlandstjeneste.

Kristoffer Sørli Jørgensen

Kristoffer Sørli Jørgensen (22) ble drept av en bombe da han var i tjeneste i Afghanistan.

Foto: NRK

Etter andre verdenskrig har over 100 000 norske soldater tjenestegjort i FN- og Natostyrker. Mange har fått alvorlige skader og varige mén, men hvor mange dette gjelder er det ingen som vet.

Over 100 000 i tjeneste

- Vi var en patrulje som var på et oppdrag vest for Meymaneh, der traff vi en gruppe med fiendtlige soldater. De åpnet ild og jeg ble da skutt i venstre skulder, forteller en kapteinløytnant i Kystjegerkommandoen.

Etter andre verdenskrig har over 100 000 norske soldater vært i utenlandstjeneste.

94 soldater drept

Nesten hundre norske soldater har blitt drept i tjeneste. Mange andre har blitt alvorlig skadet etter å ha blitt skutt i hodet, brystet, armer og ben, blitt kvestet eller fått sprengt bort kroppsdeler.

I over to måneder, og med gjentatte purringer, har NRK forsøkt å få Forsvaret til å svare på hvor mange som har blitt alvorlig skadet, etter at Norge engasjerte seg i FN-styrker i Libanon for 30 år siden. Men Forsvaret sier de ikke har noe slik oversikt, og at de heller ikke kan finne fram tallene.

- Alle skader i Forsvaret både fra internasjonale operasjoner og skadde i Norge, knyttet til idrettslig aktivitet, blir registrert i et datasystem. Der blir de registrert på diagnose, og ikke alvorlighetsgrad. Hvis vi skal komme opp med et slikt tall, må vi inn i den enkeltes journal. Det er et såpass stort arbeid at vi ikke har ressurser til det, sier Christian Øverli, talsmann i Forsvarsstaben.

- For dårlig av Forsvaret

Lederen i Befalets Fellesorganisasjon mener det er for dårlig at Forsvaret ikke klarer å svare på dette spørsmålet.

- Det er etablert et helseregister i Forsvaret og det er jo for å ta vare på denne typen data. Vi forutsetter jo at det kan bli gjort tilgjengelig for dem som trenger det. Noe annet ville jo være rart, sier leder Didrik Coucheron i Befalets Fellesorganisasjon.

Veteranforbundet reagerer også på at Forsvaret ikke kan legge frem tall for alvorlig skadde i utenlandstjeneste.

- Det sier jo at det neppe er en politisk vilje til å telle. Forsvaret er jo politisk styrt, sier leder Anders Grindaker i Veteranforbundet.

Men Sjøforsvaret har foreløpig oversikt over sine skadede i Afghanistan, der er hele 15 prosent av kystjegerkommandoen skadet i løpet av to år. 

 - De burde ha oversikt

President i FN-veteranenes landsforbund Odd Helge Olsen synes det er merkelig.

- For det første er jeg meget overrasket og svært skuffet over at Forsvaret ikke kan komme med tall på dette. Jeg har selv vært ute i fire kontigenter. Jeg vet hva kontigentsjefen er pålagt å rapportere. Og dette er rapportert fortløpende, så her burde de ha en oversikt, og jeg tror også at de har en slik oversikt, sier Odd Helge Olsen.

AKTUELT NÅ