– Det kommer ingen ny offentlig trusselvurdering i dag

PST avviser at det kommer ny trusselvurdering, men sier at de skal overlevere en ikke-offentlig vurdering til politiet om videre tiltak.

PST og justisministerens pressekonferanse

NY INFORMASJON: PST sier de har fått mye ny informasjon siden pressekonferansen på torsdag. Det blir likevel ingen ny trusselvurdering, men senere i dag vil politidirektøren få overlevert et internt beredskapsdokument.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Nå har vi fått veldig mye ny informasjon som er troverdig, og som er med på å danne et omfattende informasjonsgrunnlag for å vurdere terrortrusselen videre, sier kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til NRK.

Trond Hugubakken

TROVERDIG: Kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken sier informasjonen er troverdig og at terrortrusselen fortsatt er reell.

Foto: Pressebilde / PST

Til tross for ny informasjon understreker PST at trusselbildet er uendret siden torsdag da de slo terroralarm.

Tidligere i dag fortalte politidirektør Humlegård til TV 2 at en ny trusselvurdering vil komme i dag, men dette tilbakeviser PST.

– Det vil ikke komme en offentlig trusselvurdering. Dette er et teknisk dokument som handler om politioperative tiltak som skal gå til Politidirektoratet, sier PST til NTB.

Venter på ny beredskapsavklaring

PST sier det foreløpig ikke er avklart når de eventuelt vil komme med en ny, offentlig trusselvurdering.

Når det gjelder det interne dokumentet som blir overlevert til politiet, sier politidirektør Humlegård at de avventer situasjonen, og at de opererer ut ifra den offentlige trusselvurderingen som ble gitt på torsdag.

Dette dokumentet vil være avgjørende for politiets beredskapsnivå.

– Det er umulig for meg å si nå hva slag endringer dette innebærer, men vi gjør nye avveininger om tiltakene skal endres eller ikke, så fort vi får den overlevert, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

– Terrorister har reist fra Syria til Norge

PST mener terrorister har reist fra Syria med Norge som mål. Rundt 2.000 vestlige fremmedkrigere kjemper for de ytterliggående terrororganisasjonene ISIL og Jabhat al Nusra.

50 av disse skal være fra Norge, og etter det NRK kjenner til har rundt 15 jihadister returnert til Norge etter å ha vært tilknyttet ekstremistgrupper i Syria.

PST: – Troverdig informasjon

Hugubakken sier videre at den nye informasjonen de har fått, er troverdig.

– Vi er veldig fornøyde med å få inn alt dette, men det er viktig å understreke at det ikke er noen endring i terrortrusselen og at den er fortsatt reell.

Han kan ikke gå inn i detaljer på hva slags informasjon dette er eller hvordan de har fått de nye opplysningene, men at de jobber bredt i alle kanaler både internasjonalt og nasjonalt.

– Ny trusselvurdering kan berøre flere land enn Norge

Når en ny offentlig trusselvurdering kommer, kan det betyr at man beholder trusselnivået eller hever det, sier sjefsredktør i fagnettverket Hate Speech International, Kjetil Stormark.

Han er også forfatter og frilansjournalist, og har mange års erfaring med terror, etterretning og politisk ekstremisme.

– Det er mulig at en ny trusselvurdering vil berøre flere land enn Norge. Dette fordi PST samarbeider godt med alle mulige samarbeidende informasjonskilder og har fått flere tips fra publikum.

Kjetil Stormark om terrortrusselen.

NY TRUSSELVURDERING: Frilansjournalist og forfatter Kjetil Stormark om en ny eventuell trusselvurdering.

Stormark håper PST er mer spesifikke ved neste trusselvurdering.

– Det er en utfordring for folk når de ikke vet hva man skal frykte, hva trusselen består i, hva som kan være angrepsmålene eller hva man skal være oppmerksom på. Når PST nå har et større informasjonsgrunnlag bør de være mer detaljerte når de informerer oss, mener Stormark.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger