Hopp til innhold

Ingen mistanker om ulovlige adopsjoner i Norge

Ingen har tatt kontakt med Adopsjonsforum i Norge etter avsløringer om mulig menneskehandel med barn som ble adoptert til Sverige.

Barnedisse

SVT avslørte mulige ulovlige adopsjoner fra Chile til Sverige. Nå vil norske adopsjonsmyndigheter undersøke om det har skjedd noe lignende her til lands.

Foto: Ivar Eidheim / NRK

Nylig avslørte SVT det som kan ha vært ulovlige adopsjoner fra Chile til Sverige på 1970-, 1980- og 1990-tallet.

Den svenske kringkasteren fortalte blant annet om Marianne Skoglund som kan være en av dem som ble ulovlig adoptert fra Chile til Sverige. Hennes biologiske mor i Chile hevder at datteren ble tatt fra henne ved hjelp av en falsk underskrift.

Norske adopsjonsmyndigheter vil ta kontakt med den chilenske adopsjonsmyndigheten, Sename om saken.

– Foreløpig forhører vi oss bare om det er mulig å få mer opplysninger om saken og om dette kan gjelde Norge, opplyser Reidun Lauvstad, seksjonssjef i seksjon for mekling og adopsjon i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Lundgren mener det er svært alvorlig dersom det skulle vise seg at det SVT har avslørt viser seg å stemme.

Ingen indikasjon på at det har skjedd i Norge
Øystein Gudim, daglig leder Adopsjonsforum

Daglig leder i Adopsjonsforum i Norge, Øystein Gudim.

Foto: Gunn Kvalsvik

I perioden fra 1986 til 1992 ble det adoptert 86 barn fra Chile til Norge. Antallet barn som ble adoptert bort til Sverige var betydelig høyere. Mellom 1971 og 1991 ble gjennomført 2021 adopsjoner fra Chile til Sverige, skriver norske Adopsjonsforum på sine nettsider.

Daglig leder i Adopsjonsforum i Norge, Øystein Gudim, sier ingen av dem som ble adoptert til Norge har kontaktet dem så langt.

– Det er egentlig litt overraskende, sier Gudim.

Bufdir har heller ikke noen opplysninger som tyder på at det har skjedd ulovligheter i forbindelse med adopsjonene til Norge.

Gudim sier Adopsjonsforum er den eneste foreningen som har formidlet adopsjoner fra Chile til Norge. De startet med det først i 1986, mye senere enn svenskene.

– Vår saksbehandler som jobbet med Chile på den tiden hadde selv flyktet fra landet, og jeg tror ikke hun ville samarbeide med Pinochets folk, sier Gudim.

Bedre regelverk nå

Lundgren i direktoratet mener internasjonale adopsjoner er regulert langt bedre nå enn de var tidligere.

Haagkonvensjonen av 1993, som Norge sluttet seg til i 1998, sier hvilke prosedyrer som skal ligge til grunn for internasjonale adopsjoner. De skal sikre at både barnets og foreldrenes rettssikkerhet blir ivaretatt.

– Bufdir stiller også strenge krav for godkjenning av samarbeidsland og fører tilsyn med virksomheten til de norske adopsjonsorganisasjonene, som driver etisk forsvarlig og har god kvalitet på sitt arbeid med adopsjonsformidling, sier Lauvstad.

AKTUELT NÅ