Ingen livstegn fra norsk IS-kriger: PST avslutter pengefrys

PST har ikke registrert livstegn fra terrorsiktede Abdul Hakim Sanchez Hammer på svært lang tid. Nå stopper sikkerhetstjenesten frysen av Hammers formue og bankkontoer.

Sanchez Hammer Facebook

Ikke livstegn: PST har fulgt terrorsiktede Abdul Hakim Sanchez Hammer tett etter at han reiste til Syria for å krige med terrorgruppa IS i desember 2013.

Foto: Skjermdump / Facebook

Siden 17. oktober i fjor har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bedt Oslo tingrett om å båndlegge de økonomiske ressursene til den norske IS-krigeren Abdul Hakim Sanchez Hammer.

Nylig gikk rettens godkjenning ut, men PST kommer ikke til å be om forlengelse av pengefrysen.

– PST har besluttet at vi ikke vil be om å fryse midlene til Hammer på nytt fordi vi ikke har fått livstegn fra ham på svært lenge, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen.

Betyr det at Hammer er død?

– Det kan vi ikke bekrefte, men som sagt har vi ikke registrert aktivitet på Hammer på lang tid, sier Bernsen.

18 drept

I oktober meldte PST at terrorfaren i Norge var noe svekket. Årsaken var blant annet at 18 personer fra ekstremistmiljøene i Norge mest sannsynlig er drept i Syria.

Sikkerhetstjenesten vil ikke si hvem disse 18 er, men NRK kjenner identiteten til 17 personer PST regner med er drept.

Truet Norge

Abdul Hakim Sanchez Hammer er fra Fredrikstad i Østfold. Nordmannen konverterte til islam i 2011 og reiste til Syria i desember 2013. Hammer har vært en av fremmedkrigerne PST har fryktet mest.

I et intervju med NRK forsvarer Hammer drap på sivile i Irak. Han truet også med at IS kommer til å ta over Norge en gang i fremtiden.

Hammer har lagt ut en rekke bilder av seg selv med våpen, og har vært avbildet med fryktede kommandanter i IS.

Sanchez Hammer med IS-ledere

Brutale: Den norske konvertitten Abdul Hakim Sanchez Hammer (nederst til høyre) poserer her sammen med noen av de mest fryktede IS-kommandantene i Syria, Abu Abdurrahman al Iraqi og Abu Muhammad al Amriki. På internett finnes det bilder av al Iraqi med avkappede hoder plassert foran seg.

Foto: Skjermdump / Facebook

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger