Ingen krav til sikkerhetskunnskaper i barnehagene

Hver dag skades 60 barn i norske barnehager. Likevel stilles det ingen krav til hva de ansatte må kunne om sikkerhet.

Sikkerhet i barnehager

De ansatte i Olsgård barnehage i Tromsø kurses i sikkerhet én gang i året. Det er ikke tilfellet i resten av landet.

60 barn sendes til lege eller tannlege hver eneste dag, på grunn av skader de pådrar seg i barnehagen. Heldigvis er det sjeldent snakk om alvorlige skader, men i Isbjørnen barnehage i Tromsø opplevde de i 2011 marerittet.

En fire år gammel jente døde etter at hun under lek fikk en rullegardinsnor rundt halsen.

– Nå har Tromsø kommune økt fokus på sikkerhet, forteller Wenche Wilhelmsen, fagleder i Olsgård barnehage.

Etter hendelsen har kommunen innført sikkerhetskurs for alle ansatte en gang i året, og Wilhelmsen mener det er en merkbar forskjell.

– Fokuset har blitt endret. Vi snakker ofte om sikkerhet på personalmøter. Hver gang vi slipper ungene ut sjekker vi uteområdet. Før kunne kanskje små legoklosser bli liggende på gulvet. Nå blir de fjerna, for at de små barna ikke skal putte de i munnen.

Mener ulykker kan unngås

Det er få kommuner som gjør som Tromsø. I dag stilles det ingen nasjonale krav til de barnehageansattes kunnskap om sikkerhet. Hver tredje ansatte aldri opplæring.

– Mens for eksempel ansatte i kantinebransjen må ha minimum 20 timers sikkerhetsopplæring, forteller Erik Hoftun, daglig leder i Kompetansetorget.

For tredje år på rad gjennomføres «Den store barnehageundersøkelsen» for Kompetansetorget, som selger sikkerhetskurs til barnehageansatte. Hoftun er overrasket over fraværet av offentlige krav.

– Vi tror at noen av ulykkene i barnehagen kunne vært unngått hvis man hadde god opplæring.

Er ikke dette bare med på å spre frykt blant barnehageforeldre?

– Det er viktig for foreldre å være trygge på at de som skal ta vare på barnet ditt store deler av dagen, kan litt om sikkerhet og risiko.

– Reglene er gode nok

– Jeg mener reglene våre er gode nok, men det betyr ikke at sikkerheten i alle barnehagene er gode nok, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han mener barnehageeierne har ansvar for at de ansatte kan nok om sikkerhet, men erkjenner samtidig at det offentlige kan gjøre mer.

– Nå har vi akkurat foreslått for Stortinget at vi skal skjerpe muligheten til å drive tilsyn med barnehagene, for at foreldrene skal kunne være sikre på at barna er trygge når de er der.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger