Hopp til innhold

Ingen krav til gassvarsling i bobiler

Norsk Caravan Club mener det må innføres påbud om gassvarsler og stilles strengere krav til vedlikehold av propananlegget i bobiler og campingvogner.

Bobil

I dag er det ikke påbudt med gassvarsler i bobiler og campingvogner. Norsk Caravan Club mener dette kan redde liv,

Foto: Terje Bendiksby (Illustrasjon) / SCANPIX

Atle Hofseth

Atle Hofseth er fagsjef i Norsk Caravan Club.

Foto: Norsk Caravan Club

Det har det siste årene vært flere tilfeller av at folk har blitt kvalt i sine egne bobiler og campingvogner som følge av lekkasjer fra propanflasker.

I dag ble en familie på fire funnet omkommet i en buss ved Ekeberg i Oslo. Én av politiets teorier er at en lekk gassflaske var dødsårsaken.

Propan er i seg selv ikke giftig, men gassen fortrenger oksygenet i rommet og fører til kvelning.

– Sjekk slangen

Norsk Caravan Club har tidligere tatt til orde for å påby gassvarsler i bobiler og campingvogner, nettopp for å unngå slike ulykker. Utover høsten vil de ta opp igjen problemstillingen og jobbe for at både gass- og røykvarsler blir obligatorisk utstyr.

– Slike ulykker skjer gudskjelov ikke så ofte, men det er kjempetragisk når de skjer, sier fagsjef i Norsk Caravan Club Atle Hofseth til NRK.no.

Han anbefaler alle som oppbevarer propangass om å sjekke utstyret jevnlig. Blant annet må gummislangen som er knyttet til tanken byttes ut minimum hvert femte år.

– Gummislangen har datostempling og en maksimal levetid på fem år. Vi anbefaler også folk å jevnlig ta en sjekk av hele anlegget. Men heller ikke dette er lovpålagt, forteller Hofseth.

Alarm kan redde liv

Det finnes i dag ulike typer utstyr som kan monteres i bobiler og campingvogner som en forsikring mot gasslekkasjer.

– Du kan få kjøpt de enkleste for 3-400 kroner. De reagerer på propan, butan og narkosegasser og gir fra seg et vannvittig støynivå som gjør at man våkner, sier Hofseth.

Alarmen monteres på samme måte som en røykvarsler, men må settes nær gulvet siden gassen er tyngre enn luft.

I nyere anlegg følger det også med en lekkasjemåler i tilknytning til flaskene som varsler når det siver propan ut i rommet.

– Jeg vil råde folk til å ta seg tid til å få montert en alarm. Det er ikke snakk om mange kronene, og enkelt å montere. De må ta seg tid til de minuttene det tar å sjekke gasslangen, og heller ta en tur innom et verksted dersom de er i tvil, sier Hofseth.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger