NRK Meny
Normal

Ingen endring i trusselsituasjonen

Det er heller ikke i dag noen endring i trusselsituasjonen slik den er beskrevet av PST, opplyser politidirektør Odd Reidar Humlegård på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

Jon Ståle Stamnes (t.v.), Kaare Songstad og politidirektør Odd Reidar Humlegård

Jon Ståle Stamnes (t.v.), Kaare Songstad og politidirektør Odd Reidar Humlegård under en pressekonferanse om terrortrusselen mot Norge lørdag ettermiddag.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Det er egentlig gode nyheter. Det er fortsatt større sannsynlighet for at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe. PST jobber intenst for å innhente mer informasjon, for å avklare situasjonen så raskt som mulig for å verifisere eller avkrefte den informasjonen som situasjonen har vært bygget på, sa Humlegård innledningsvis på pressekonferansen.

Humlegård opplyste videre at politiets arbeid går sin vante gang og at de vil holde beredskapen på samme nivå som det har vært de siste dagene. Politidirektøren uttrykte også at arbeidet er krevende for politiet, men at de er i stand til å opprettholde beredskapen.

– Vi har fått det vi trenger gitt det trusselbildet vi har nå. Vi har også fått de fullmaktene vi trenger for å kunne utløse dette raskt. Det har vært et tema mange ganger om det går raskt nok. Det er avklart uten noen tvil. Det er en betryggelse for oss, sa Humlegård.

– Godt samarbeid med forsvaret

Politiet har et godt samarbeid med Forsvaret, fortsatte politidirektøren. De har nå oversikt over hvilke ressurser som Forsvaret kan og skal stille med dersom politiet ønsker det. Regjeringen har godkjent at politiet kan disponere bevæpnede soldater ved behov.

– Det betyr at de vil kunne stille på veldig kort varsel, uten at vi må sende en bistandsanmodning.

– Vi har også fått tilgang på transportressurser i sør og nord, for de nasjonale beredskapsressursene. Det er helikoptre, og de er satt på høy beredskap, fortsatte Humlegård.

Politidirektøren opplyser at det kan bli aktuelt å be om hjelp fra Forsvaret dersom situasjonen eskalerer eller dersom politiet ikke er i stand til å opprettholde beredskapsnivået over så lang tid.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård fortalte om hvilken hjelp de har fått lov til å innhente fra Forsvaret og problemer rundt grensekontrollinfo.

VIDEO: Humlegård forteller om bistanden de har fått lov til å innhente fra Forsvaret og grensekontrollen.

Politiets ID-krav førte til forvirring ved grensene

Noen reiseselskaper la seg på en streng linje etter at grensekontrollen ble skjerpet på grunn av terrortrusselen mot Norge. Blant annet måtte fergekapteinen på Stena Line gripe inn for å sikre hjemreisen for flere fotballag.

De ble holdt igjen på fergeterminalen i Frederikshavn, for det viste seg at bankkort med bilde ikke var nok. Politiet presiserer at det kun er norsk politi i Norge som kontrollerer folk som reiser inn til landet, etter at de nyinnførte ID-kravene ved innreise til Norge skapte forvirring lørdag.

Luftrommet over Bergen sentrum ble stengt lørdag, men politiet presiserer at det ikke er gjort noen endringer i trusselvurderingen.

Politidirektoratet opplyser at de har mottatt overfladisk informasjon fra egen beredskapsavdeling om at dette ikke skal ha noe å gjøre med den aktuelle terrorsituasjonen, men skal være et tiltak for å unngå droneflyging under seilregattaen Tall Ships' Races.

Kan bli aktuelt å ta i bruk politiets reservestyrke

Humlegård sa fredag at det kan bli aktuelt å ta i bruk politiets reservestyrke, den såkalte Politireserve.

Dersom trusselbildet blir mer konkret, eller hvis situasjonen varer lenge og dette sliter på kapasiteten, kan det bli aktuelt å ta i bruk denne styrken, opplyste Politidirektoratet.

Torsdag ble det kjent at en konkret og tidsavgrenset terrortrussel foreligger mot Norge - men det er uvisst mot hvem eller hva som er målet.

Politiet vil på bakgrunn av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fortløpende vurdere råd til befolkningen. Rådene vil bli oppdatert så snart politiet får informasjon som tilsier det.

Politidirektøren om Politireserven
Væpnet politi på Oslo S

Bevæpnet politi patruljerer rundt Oslo S fredag. Politiet har høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger