Hopp til innhold

Ingen ekstra pasientrettigheter ved streik

Flere pasienter får utsatt operasjon etter at 100 leger er tatt ut i streik. – Sykehusene har fortsatt ansvar for å sikre sine pasienter nødvendig og forsvarlig behandling, sier pasientombudet.

Pasientombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen.

FØLGER MED: Pasientombudet i Oslo, Anne-Lise Kristensen, sier streik er en del av vårt demokratiske system, som ikke i seg selv gir noen pasientrettigheter. Hun ber pasienter ta kontakt om det tar for lang tid før de får ny time.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

Onsdag gikk 194 medlemmer i Akademikerne Helse ut i streik etter uenighet med arbeidsgiveren. 100 av dem som streiker er leger.

– Det vil merkes for noen pasienter, men vi har gjort så mye vi kan for å ikke ramme pasientbehandlingen. De fleste vi har tatt ut jobber ikke direkte med pasientbehandling, sier streikeleder Christian Grimsgaard ved Oslo universitetssykehus.

Helse Bergen har allerede kontaktet pasienter som skulle opereres på ortopedisk avdeling for å fortelle at operasjonene blir utsatt.

Også ved Stavanger universitetssykehus regner man med at pasienter må vente med operasjon, men at de skjermer øyeblikkelig hjelp, kreft, barn og psykiatri.

– Det skal ikke gå ut over liv og helse. De pasientene som kan bli berørt av streik i dag, er pasienter som kan vente noen dager før de får undersøkelse eller behandling, sier kommunikasjonssjef Bjørn Ragnar Hødal ved Sykehuset Østfold.

På sykehuset i Kirkenes har de valgt å ta ut administrativt ansatte i streiken. Det kan utsette åpningen av nytt sykehus.

Streik utløser ikke særrettigheter

– Streik er en del av vårt demokratiske system, som ikke i seg selv gir noen pasientrettigheter, sier pasientombudet i Oslo, Anne-Lise Kristensen.

– Men sykehusene har selvfølgelig ansvar for å sikre at alle pasienter til enhver tid får nødvendig og forsvarlig helsetjenester, understreker hun.

Pasientombudet mener sykehusene bør ta direkte kontakt med pasientene det gjelder for å avlyse timen. Hun frykter kaos om alle pasientene selv må ta kontakt for å høre om deres time blir avlyst eller ikke.

– Det som bekymrer meg litt er hvis pasienter faller ut av listene. Hvis de ikke dukker opp til timen som er avtalt, så kan de bli plassert bakerst i køen. Det må sykehusene ta ansvar for.

– Forutsetter at sykehusene vurderer nøye

Pasientombudet sier timeutsettelse kan skape utrygghet hos pasienter.

– Jeg forutsetter at sykehusene ser nøye på pasientlistene sine og at de ikke tar ut pasienter som blir direkte skadelidende på grunn av sin egen helsesituasjon, sier hun.

Hun ber pasientene vente på beskjed fra sykehuset.

– Hvis man opplever at man må vente lenge og at helsesituasjonen er problematisk, så finnes det pasientombud i alle fylker som pasientene kan ta kontakt med for å be om råd og veiledning, sier Kristensen.

Etter planen skal streiken trappes opp med ytterligere 119 medlemmer ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs Hospital fredag.

Men pasientombudet beroliger:

– Det er klart at en dagen streiken gjør at vi har uforsvarlige tjenester i spesialist helsetjenesten eller på norske sykehus, så blir streiken avsluttet.

AKTUELT NÅ