Hopp til innhold

Ingen diagnostikk i Norge på zikaviruset

Først om noen uker skal det være mulig å få utført tester i Norge om zikaviruset.

En aedes-mygg, som er bærer av zika-viruset

ZIKAVIRUSET: En aedes-mygg, som er bærer av zikaviruset, blir undersøkt i et laboratorium i Guatemala.

Foto: JOSUE DECAVELE / Reuters/NTB Scanpix

I Norge finnes det foreløpig ikke tilbud for å diagnostisere zikaviruset. Derfor må norske sykehus til Sverige for å få utført tester om zikaviruet.

Folkehelseinstituttet (FHI) jobber imidlertid med saken, og håper å kunne tilby tester i Norge om noen uker, opplyser overlege Dagny Dorenberg ved avdeling for virologi ved FHI.

Zikaviruset kan føre til alvorlige hjerneskader hos nyfødte og sprer seg raskt i Latin-Amerika.

– Må regne med økende pågang

Overlege Torgun Wæhre ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved OUS Ullevål sier at en av testene går direkte på å påvise viruset i blodet – ved akutt sykdom eller ved påvisning av antistoffer.

I alt 27 land i Latin-Amerika, der aedes-myggen er utbredt, har i løpet av de siste ni månedene rapportert inn tilfeller av zikasmitte. Gravide anbefales å utsette reiser til flere av disse landene.

– Dette er områder hvor mange nordmenn reiser. Så vi må regne med at det kan bli økende pågang av potensielle pasienter, sier Wæhre.

FHI avdramatiserer situasjonen

I 2013 hadde Wæhre en pasient som fikk påvist zikaviruset. Som i dag måtte hun den gang også få testet gjennomført i Sverige. Nå ser Wæhre frem til at de snart får et testtilbud også i Norge.

– Jeg synes behovet er der. Vi er veldig glad for å ha den type diagnostikk tilgjengelig – så lenge den ikke er veldig ressurskrevende. Og det er den ikke når den er oppe og går, sier hun.

Folkehelseinstituttet ønsker å avdramatisere situasjonen selv om zikaviruset er oppdaget i Danmark og Sverige de siste dagene. De sier det er svært usannsynlig at smitten vil spre seg videre.

AKTUELT NÅ