Vil beholde EØS-avtalen som den er

Arbeiderpartiet støtter ikke LOs største forbund som i dag startet kampen for en reforhandling av EØS-avtalen. Men både SV og Sp vil spille på lag med Fagforbundet.

LO

Ap er ikke på Fagforbundets side i EØS-saken

Foto: NRK

Regjeringen vant valget i 2009 ved hjelp av stemmer fra LO. De stemmene trenger de også hvis de skal vinne valget neste år.

– Har vært en god avtale

Raymond Johansen

– Avtalen har vært god for Norge, sa Raymond Johansen til Dagsnytt 18.

Foto: NRK

Men Arbeiderpartiet vil – enn så lenge – bevare EØS-avtalen.

– Jeg forstår bekymringene over denne siden av EØS-avtalen som rir deler av norsk fagbevegelse, forsikrer Aps partisekretær Raymond Johansen.

Men han har også merket seg at Fagforbundet er for selve EØS-avtalen.

– Det er veldig bra, for den har vært god for Norge, sier Johansen. Han legger ikke skjul på at Ap vil beholde EØS-avtalen slik den er i dag.

Etter at det største LO-forbundet Fagforbundet i dag stemte for reforhandling av EØS-avtalen, har rundt halvparten av LOs medlemmer sagt at de ønsker arbeidslivs-delen av EØS-avtalen ut. For også EL & IT-forbundet, og Postkom har tidligere krevd det samme.

Saken må derfor trolig opp på LO-kongressen i mai, selv om LO-ledelsen ikke støtter EØS-utspillene.

– Mulig med dagens avtale

Jon Erik Dølvik

Vedtakene er et kompromiss, mener Fafo-forsker Jon Erik Dølvik.

Foto: NRK

Jon Erik Dølvik, seniorforsker i Fafo, sier at vedtakene i Fagforbundet og de andre forbundene kan ses som et kompromiss mellom de som vil bli kvitt hele EØS-avtalen og de som vil beholde den.

– Vedtaket legger vekt på at man må passe på at EØS-avtalen ikke berører norske arbeidstakerrettigheter og faglige rettigheter. I all hovedsak er dette mulig innenfor rammene av dagens avtale, sier han.

Dermed har SVs leder Audun Lysbakken mulighet til å kapre noen Ap-velgere med denne saken. Han forstår at fagbevegelsen er opprørt, og garanterer at han vil stå skulder ved skulder med den i kampen for å få arbeidslivsbestemmelser ut av EØS-avtalen.

– Avtalen er høyrepolitikk

Audun Lysbakken

SVs Audun Lysbakken vil ha reforhandlet avtalen.

Foto: NRK

– EØS-avtalen har vært en abonnementsordning for høyrepolitikk, mener Lysbakken.

– Det er viktigere enn noen gang å slå fast at EØS-avtalen ikke skal definere norske regler, norske lønninger og norske avtaler i Norge. Norske vilkår skal ikke bestemmes av et EU i krise, sier SVs partileder.

Han får støtte av regjeringspartner Senterpartiet:

– Vi skal stå på for å få utredet alternativer til EØS, både på arbeidslivsområdet og andre områder der vi ser at avtalen griper inn i nasjonal politikk, lover partileder Liv Signe Navarsete til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger